Λάρισα: Το πρωινό ξύπνημα ενός φιδιού στον Πηνειό… (φωτ.& βίντεο)

Φωτ. Larissanet.gr//Λεωνίδας Τζέκας

Το βλέπεις και η πρώτη σκέψη σε οδηγεί στην ημερομηνία. Μάρτιος λες από μέσα σου και πάλι ξανασκέφτεσαι αν βρίσκεται σε χειμερία νάρκη ή όχι. Έπειτα κοιτάς τον ήλιο και βλέπεις πως οι καιρικές συνθήκες μυρίζουν … καλοκαίρι. Ένας μικρός φόβος.

Κάποιοι λένε πως πρόκειται για οχιά όμως οι έμπειροι της παρέας ποντάρουν στην δεντρογαλιά. Βρισκόμαστε δίπλα από τον Πηνειό, μετά τη Γιάννουλη μια ανάσα από τον αρχαίο οικισμό της Άργισσας. Ένα φίδι αξιόλογου μεγέθους φαίνεται πως μόλις έχει ξυπνήσει και… λιάζεται. Απομακρυνόμαστε για να το αφήσουμε στην ησυχία του.

Για την δεντρογαλιά

Φεύγοντας διαβάζουμε από το διαδίκτυο και σχετικούς με το είδος ότι η δεντρογαλιά είναι ένα από τα φίδια που συχνά συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Θα την βρούμε από την Κρήτη, κάποια νησιά και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είναι δηλητηριώδες φίδι και φυσικά είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Λογικό είναι ότι αν το πιάσουμε ή νοιώσει ότι απειλείται θα δαγκώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τον παραμικρό κίνδυνο για μας. Δυστυχώς όμως όπως και όλα τα άλλα φίδια θανατώνεται μόνο και μόνο από τον φόβο που δημιουργεί το γεγονός ότι είναι φίδι.

Το μήκος του είναι συνήθως περί το 1 μέτρο, σπάνια μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο. Ζει συνήθως σε περιοχές σε υψόμετρο χαμηλό. Κάποιες φορές όμως θα το συναντήσουμε και σε ορεινές περιοχές. Ζει και κυνηγά τις πιο πολλές φορές στο έδαφος και τρέφεται με άλλα μικρά φίδια, μικρά τρωκτικά, πουλιά και μεγάλα έντομα. Συχνά το συναντάμε σε ελαιώνες και σε αμπέλια, αφού προτιμά περιοχές με χαμηλή βλάστηση, δηλαδή όχι μεγάλους και πυκνούς θάμνους. Παράλληλα όμως έχει και μεγάλη επιδεξιότητα στο να αναρριχάται στα δένδρα και από αυτό προέρχεται και το κοινό όνομα της. Εκεί έχει τη δυνατότητα να κυνηγά και μικρά πουλιά, συνήθως νεοσσούς που βρίσκει στις φωλιές τους.

Είτε δεντρογαλιά ήταν είτε οχιά, αν δεν τα πειράξεις, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σε πειράξουν… Νόμος της φύσης.

Πηγή: larissanet.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia