ΕλλάδαΕΝΦΙΑ: Δεύτερη ευκαιρία για τα λάθη στα εκκαθαριστικά

Μια δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν τα λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, πριν ξεκινήσουν να καταβάλλουν το φετινό φόρο ακινήτων. Αυτό θα γίνεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα εκκαθαριστικά, θα μπορούν να  κάνουν διορθώσεις στο σχετικό έντυπο Ε9.

Όπως αναφέρει το Open, καλό είναι αυτές οι διορθώσεις να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς στο τέλος του Οκτωβρίου έχει οριστεί να γίνει η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου για τα ακίνητα.

Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν έγκαιρα, η εφορία θα εκδώσει νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα οποία θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Οι διορθώσεις, μπορεί να αναθεωρήσουν και τα ποσά πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και των περασμένων ετών, εφόσον οι διορθώσεις αφορούν και παλαιότερα έτη.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν κυρίως:

  • Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.
  • Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας καθώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%.
  • τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα, καθώς εάν δεν έχουν δηλωθεί σωστά είναι «φουσκωμένος» ο ΕΝΦΙΑ.
  • Στην αναγραφή στοιχείων σε βοηθητικούς χώρους ακινήτων ή σε κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Copyright 2021

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia