Απίστευτο!Τεράστια επιχείρηση για τη διάσωση μικρού γατιού στο Χαϊδάρι!


Παρασκευή 2 Αυγούστου, λίγο πριν το μεσημέρι. Η Υπηρεσία Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου ειδοποιείται από δημότη ότι στην Παναγίτσα μικρό γατάκι έχει εγκλωβιστεί μέσα σε σωλήνωση γεώτρησης του Δήμου.

Η Υπηρεσία μας ειδοποιεί αμέσως την Πυροσβεστική.

Η Πυροσβεστική πηγαίνει στο περιστατικό και διαπιστώνει πως μικρό γατάκι έχει πέσει μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής σωλήνωσης της γεώτρησης του Δήμου, απ’ όπου ποτίζεται το πράσινο της πλατείας. Το διάκενο μεταξύ των δύο σωληνώσεων είναι μόλις 4 εκατοστά και το γατάκι έχει πέσει σε βάθος περίπου 6 μέτρων.

Η Πυροσβεστική προσπαθεί, αλλά το γατάκι είναι αδύνατο να ανασυρθεί. Απλώς νιαουρίζει αδύναμα. Η Πυροσβεστική ειδοποιεί την Πολιτική Προστασία και την ειδική εθελοντική ομάδα απεγκλωβισμού ζώων “ART” (Animal Rescue Team).

Η ομάδα “ART” φτάνει στο σημείο με 5 άτομα. Προσπαθούν να ανασύρουν το εγκλωβισμένο γατάκι με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτουν, αυτό όμως είναι αδύναμο και δεν ανταποκρίνεται, απλώς νιαουρίζει.

Πρέπει να καταφύγουμε, λένε, σε άλλα μέσα.

Μόσχος Χουδελούδης στον συντονισμό, Μήτσος Μπουλούκος στο τιμόνι JCB.

Ειδοποιείται η Πολιτική Προστασία, η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παναγιώτα Παναγιωτάκου (και εκ των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας), ο αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Μόσχος Χουδελούδης και η εργαζόμενη με σύμβαση στο Δήμο μας (και εθελόντρια φιλόζωη) Όλγα Γαβάκη.

Είναι Παρασκευή 2 Αυγούστου με καύσωνα, η ώρα είναι ήδη 6 το απόγευμα και η Αθήνα έχει φύγει για παραλίες και για βουνά. Ο μηχανισμός του Δήμου όμως κινητοποιείται. Πέφτουν τα απαραίτητα τηλέφωνα στα κινητά και επιτόπου καταφθάνουν ο νέος εκσκαφέας (JCB) του Δήμου με το χειριστή του Δημήτρη Μπουλούκο και προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας και της υπηρεσίας Πρασίνου, που έχει την ευθύνη των γεωτρήσεων του Δήμου.

Αποφασίζεται επί τόπου πως για τη διάσωση του μικρού γατιού μόνον ένας τρόπος υπάρχει. Να σκαφτεί τάφρος δίπλα στη σωλήνωση της γεώτρησης, να κατέβουν στον πυθμένα της τάφρου διασώστες της “ART”, να κόψουν την εξωτερική μεταλλική σωλήνωση στο ύψος που βρίσκεται το εγκλωβισμένο ζωάκι και από το «παράθυρο» που θα δημιουργήσουν μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής σωλήνωσης της γεώτρησης να προσπαθήσουν να το ανασύρουν.

Η επιχείρηση αρχίζει. Μέσα στη ζέστη, με τα φώτα του εκσκαφέα και με εφεδρικό φωτισμό που πάρθηκε από γειτονική οικία, η τάφρος ανασκάπτεται για τρεις ώρες. Κατά διαστήματα οι διασώστες κατεβαίνουν στην τάφρο, για να ελέγξουν την πρόοδο και να εντοπίσουν (από τα νιαουρίσματα) το ακριβές σημείο που έχει πέσει το γατάκι.

Το εντοπίζουν γύρω στις 10 το βράδυ, σε βάθος 6 μέτρων. Αμέσως με ειδικό μηχάνημα κόβουν την εξωτερική σωλήνωση της γεώτρησης και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν ασφαλίζουν το ζωάκι και το ανασύρουν ζωντανό και πολύ ταλαιπωρημένο στην επιφάνεια. Μέσα σε επιφωνήματα χαράς και πανηγυρισμούς βέβαια.

Ας σημειωθεί πως σε όλο το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η επιχείρηση, η μαμά-γάτα του μικρού ζώου περίμενε παρακολουθώντας κουλουριασμένη σε μικρή απόσταση!Μόλις το ζωάκι έφτασε στην επιφάνεια και αφού οι διασώστες του έδωσαν νερό, το τάισαν και το καθάρισαν από τα χώματα, το παρέλαβε η μαμά του για να το θηλάσει. Ας ελπίσουμε πως την επόμενη φορά θα είναι περισσότερο προσεκτικό!

Αργά πλέον, κοντά στο γύρισμα της επόμενης ημέρας και αφού τα επικίνδυνα σημεία είχαν αποκατασταθεί, όλοι οι συντελεστές στην επιχείρηση (διασώστες, υπάλληλοι του Δήμου, αντιδήμαρχος και περίοικοι) έφυγαν κουρασμένοι και ευχαριστημένοι με το αίσιο τέλος αυτής της σπάνιας και δύσκολης διάσωσης.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές-διασώστες της “ART” (Animal Rescue Team).


Οι ευτυχισμένοι οι πρωταγωνιστές της δύσκολης διάσωσης με το γατάκι στην αγκαλιά, μετά από ώρες προσπάθειας.

Συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ελέγχου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου μας και στους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Μόσχο Χουδελούδη, που μέχρι το τέλος έμεινε επιτόπου ως συντονιστής της διάσωσης.

Συγχαρητήρια στην Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παναγιώτα Παναγιωτάκου και στην εργαζόμενη με σύμβαση στο Δήμο μας (και εθελόντρια φιλόζωη) Όλγα Γαβάκη για την άμεση κινητοποίηση τους.

Χαϊδάρι 05 Αυγούστου 2019

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia