Αποκάλυψη Forbes, Wall Street Journal: Πώς παρακολουθούν τους πολίτες από τα κινητά τους λόγω… κοροναϊού

Αποκάλυψη Forbes, Wall Street Journal: Πώς παρακολουθούν τους πολίτες από τα κινητά τους λόγω… κοροναϊού | in.gr

Σε μία απίστευτη αποκάλυψη σχετικά με το πώς υπηρεσίες  και κέντρα ελέγχου ανά την υφήλιο μαρκάρουν τις τοποθεσίες πολιτών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προχώρησαν με δημοσιεύματά τους η Forbes και η Wall Street Journal.

Τα κινητά λοιπόν φαίνεται πως αποτελούν έναν χάρτη παρακολούθησης του πληθυσμού προκείμενου να γίνεται γνωστό ανά πάσα ώρα και στιγμή αν τηρούνται τα μέτρα που έχει επιβάλει το εκάστοτε κράτος.

Σύμφωνα με την Forbes η τακτική που ξεκίνησε στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα ως άσκηση αυστηρού περιορισμού έχει επεκταθεί γρήγορα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αποδεικνύεται μάλιστα πως παρά την  συνεχή επίκριση των χωρών της Δύσης για τις μεθόδους επιτήρησης των χωρών της Ασίας, πλέον και αυτές εξετάζουν την παρακολούθηση των κινητώ τηλεφώνων των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα είναι οι δηλώσεις των αρμοδίων της αρχής δεδομένων και ιδιωτικού απορρήτου της Βρετανίας οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δεδομένα κινητού τηλεφώνου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Πληροφοριών της Βρετανίας δήλωσε ότι «η προστασία δεδομένων δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανταλλαγή δεδομένων –  με στόχο την προστασία από σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία. Ο νόμος για την προστασία δεδομένων επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων προς το δημόσιο συμφέρον.

Η επιβεβαίωση ότι η Βρετανία εξέταζε τα δεδομένα τηλεφώνου για να εντοπίσει τον ιό που ήρθε για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η τηλεφωνική παρακολούθηση λαμβάνει χώρα σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητούσε μια πιο συντονισμένη συνεργασία με την Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας GSMA.

Στην πραγματικότητα, υπήρξαν αναφορές ότι η GSMA θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω μια βάση δεδομένων για την αναζήτηση πολιτών μέσω smartphones για την καταπολέμηση της  πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία οι πάροχοι κινητής μοιράστηκαν τέτοια δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές. Κάτι που ίσως συνέβη και αλλού στην Ευρώπη, παρατηρούν με νόημα οι «New York Times».

Από την άλλη πλευρά, η Wall Street Journal εξηγεί πως γίνεται ο γεωεντοπισμός μέσω κινητού στην Αμερική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δεδομένα του γεωεντοπισμού του κινητού προέρχονται από τη βιομηχανία των mobile διαφημίσεων και όχι από τους ίδιους τους παρόχους κινητής.

Τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, από κοινού με την ομοσπονδιακή και τις περιφερειακές κυβερνήσεις, λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες από τα κινητά του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιοχές «γεωγραφικού ενδιαφέροντος».
Στόχος είναι η δημιουργία ενός χάρτη με γεωπληροφορίες από 500 και πλέον αμερικανικές πόλεις, ώστε να καθοριστεί ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών με την πολιτική της κοινωνικής απομάκρυνσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος τρόπος παρακολούθησης απέδωσε πρόσφατα καρπούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό συσκευών σε πάρκο της Νέας Υόρκης και ενημέρωσαν τις τοπικές Αρχές.

in.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia