Βάλια Κάλντα: O παραδεισένιος προορισμός για τους φυσιολάτρεις.

Σχετική εικόνα

Αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι άδικα. Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ή αλλιώς Βάλια Κάλντα που στα βλάχικα σημαίνει ζεστή κοιλάδα, αποτελεί ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες. Ο Δρυμός βρίσκεται στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, με συνολική έκταση 68.990 στρέμματα.

Σχετική εικόνα

Αποτελεί βιότοπο μεγάλης χλωρίδας και πανίδας και μια από τις ιδιαίτερα προστατευμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και στην περιοχή βρίσκει καταφύγιο( ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα) η καφέ αρκούδα. Εξαιρετικής σημασίας είναι και η μυκοχλωρίδα του δρυμού με την εντυπωσιακή ποικιλία μανιταριών.

Αποτέλεσμα εικόνας για περιβολι γρεβενων
Περιβόλι Γρεβενών
Σχετική εικόνα

Η Βάλια Κάλντα είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή με πυκνά δάση, ορμητικούς χειμάρρους και απότομους γκρεμούς. Κοιλάδες, ποτάμια, ρυάκια και καταρράκτες συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό του τοπίου, προκαλώντας το ενδιαφέρον του επισκέπτη για την εξερεύνηση του. Κατάλληλο μέρος επίσης για πεζοπορία. Στις πλαγιές της οροσειράς είναι κτισμένα ορισμένα από τα πιο ξακουστά και όμορφα βλαχοχώρια, όπως η Σαμαρίνα, η Αβδέλλα, η Σμίξη και φυσικά το εντυπωσιακό Περιβόλι, καταγωγή του Επαναστάτη Ρήγα Φεραίου. Ανακαλύψτε λοιπόν τις ομορφιές της κοιλάδας και αφεθείτε στη μαγεία της φύσης, συλλέγοντας εικόνες ανεκτίμητης σημασίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαλια καλντα

Μαρία Κοντογιάννη

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia