Διαμαρτυρία φοιτητών οδοντιατρικής ΑΠΘ: Άμεση επαναλειτουργία των κλινικών του Τμήματος

Κλειστές εδώ και ένα χρόνο παραμένουν οι κλινικές της Οδοντιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. λόγω της πανδημίας, με προβλήματα που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές οδοντιατρικής, παρόλο που σύμφωνα με τις αρμόδιες Κ.Υ.Α. από τις 05/12/2020 επιτρέπεται η δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., οι κλινικές του τμήματος παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020 και μόλις την Τετάρτη 17/03/2020 η Σύγκλητος με νέα της απόφαση ενέκρινε την επαναλειτουργία των κλινικών για τους τελειόφοιτους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η επανεκκίνηση των κλινικών δεν είχε επιτραπεί λόγω έλλειψης υποδομών του τμήματος που αφορούν την εγκατάσταση συστήματος απαγωγής αέρα.Σήμερα, 1 ολόκληρο χρόνο μετά, έχοντας χάσει 2 ολόκληρα κλινικά εξάμηνα και οδεύοντας στο 3ο, οι κλινικές εξακολουθούν να είναι κλειστές, σύστημα απαγωγής αέρα έχει κατασκευαστεί σε ΜΙΑ μονάχα κλινική, ενώ πλέον ο αριθμός των φοιτητών που έχει συσσωρευτεί στην ουρά των κλινικών αγγίζει τους 400.

Καθώς η κατάσταση έχει γίνει οριακή για όλους τους εμπλεκόμενους (φοιτητές και ασθενείς), οι φοιτητές του τμήματος Οδοντιατρικής Α.Π.Θ. προχώρησαν τη Δευτέρα 22/03/2020 σε κινητοποίηση μπροστά από την είσοδο του Τμήματος. Η συγκέντρωση έγινε με αποστάσεις και αυστηρή χρήση μάσκας από όλους με πλήρη συμμόρφωση στα υγειονομικά  μέτρα, ειδικά ως φοιτητές στον τομέα της υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Εδώ και ένα χρόνο οι κλινικές της Οδοντιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. λόγω της πανδημίας έχουν παραμείνει κλειστές. Συγκεκριμένα, παρόλο που σύμφωνα με τις αρμόδιες Κ.Υ.Α. από τις 05-12-2020 επιτρέπεται η δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., οι κλινικές του τμήματος παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα με εξαίρεση ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα όπου πραγματοποιήθηκαν μονάχα συγκεκριμένες εργασίες.

Συνέπεια της αναστολής λειτουργίας των κλινικών, ασθενείς της οδοντιατρικής σχολής του Αριστοτελείου,έχουν μείνει με ατελείς θεραπείες ή εκδηλώνουν δυσάρεστα συμβάματα που τις αφορούν και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία της περιοχής ή και των γειτονικών χωρών.

Από την άλλη, λόγω της μη λειτουργίας των κλινικών, οι τελειόφοιτοι φοιτητές της φετινής και περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, αδυνατούμε να  ολοκληρώσουμε τις κλινικές υποχρεώσεις που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου μας μένοντας απολύτως στάσιμοι όσον αφορά την εκπαίδευση μας. Παράλληλα δεχόμαστε αφόρητη ψυχολογική αλλά και οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι οικογένειές μας, των οποίων η εργασία πλήττεται λόγω της πανδημίας, καλούνται να πληρώσουν ενοίκια ενός έτους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας, θα είχαμε ξενοικιάσει και δεν θα επιβαρύναμε τις οικογένειές μας με το εν λόγω μηνιαίο μίσθωση.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας διαμήνυε πως δεν θα χαθεί κανένα εξάμηνο για καμία σχολή και ενώ οι αρμόδιες Κ.Υ.Α. προβλέπουν τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων των τελειόφοιτων, οι κλινικές της Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. για ένα έτος παρέμειναν κλειστές. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή κλινικές του τμήματος Οδοντιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. και κλινικές των τμημάτων Ιατρικής της χώρας λειτουργούν κανονικά.

Σήμερα, 1 ολόκληρο χρόνο μετά, έχουν χαθεί 2 ολόκληρα κλινικά εξάμηνα και οδεύοντας στο 3ο, οι κλινικές εξακολουθούν να είναι κλειστές, σύστημα απαγωγής αέρα έχει κατασκευαστεί σε μία μονάχα κλινική, ενώ πλέον ο αριθμός των φοιτητών που έχει συσσωρευτεί στην ουρά των κλινικών αγγίζει τους 400. Μάλιστα, οι κλινικές των φοιτητών της Οδοντιατρικής Ε.Κ.Π.Α. από τις 11 Ιανουαρίου του 2021 διενεργούνται κανονικά και έχουν γίνει οι κατάλληλες προσαρμογές στις κλινικές απαιτήσεις, ώστε οι φοιτητές να εκπαιδευτούν κατάλληλα στην παρούσα συνθήκη.

Αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης και του κινδύνου της δημόσιας υγείας, καθίσταται όμως ξεκάθαρο και από τις αρμόδιες Κ.Υ.Α.  και από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που προτείνει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), πως είναι σημαντική η διενέργεια των κλινικών ασκήσεων των φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι, ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η ολοκλήρωση των σπουδών τους και γι’ αυτό άλλωστε επετράπη από τις Κ.Υ.Α. η διενέργειά κλινικών ακόμα και σε περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης πολύ αυξημένου κινδύνου.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να μην παραταθεί ο χρόνος των σπουδών χωρίς την ευθύνη των φοιτητών.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία των κλινικών του Τμήματος,  με σχολαστική τήρηση των υγειονομικών μέτρων και εξυπηρέτηση των ασθενών που μας έχουν εμπιστευτεί, όπως προβλέπουν οι αρμόδιες Κ.Υ.Α. και όπως συμβαίνει στο Τμήμα Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ και σε όλα τα Τμήματα Ιατρικής της Ελλάδος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

-Μείωση των κλινικών απαιτήσεων κάθε έδρας για τη λήψη του πτυχίου και αναπλήρωσή τους με εναλλακτικούς τρόπους για να μη χαθεί το κύρος της εκπαίδευσης.

-Αναπλήρωση χαμένου κλινικού χρόνου με κλινικά σεμινάρια, κουιζ κλινικών περιστατικών ή/και εργασίες.

-Εκμετάλλευση των κλινικών του μεταπτυχιακού, για να πραγματοποιηθούν οι κλινικές ασκήσεις των προπτυχιακών φοιτητών, όσο το μεταπτυχιακό δεν λειτουργεί.

-Παρακολουθήσεις κλινικών περιστατικών στο μεταπτυχιακό (αργότερα) και πρακτική εργασία ως βοηθοί.

-Παρακολούθηση κλινικών περιστατικών σε ελεγχόμενα ιδιωτικά οδοντιατρεία, όπως ήδη γίνεται μέσω του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών σε Οδοντιατρεία», φυσικά χωρίς χρηματικές απολαβές ή ακόμα και στα ιατρεία των καθηγητών.

-Αναπλήρωση κλινικού χρόνου σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή άλλες μονάδες παροχής δημόσιας υγείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δομές στη

Θεσσαλονίκη ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας του εκάστοτε φοιτητή.

-Εργασίες σε φάντομ με τεχνητά ή φυσικά δόντια.

-Συνεργασία με ΙΚΑ ή άλλες μονάδες υγείας για εισροή οδοντιατρικών ασθενών.

-Επαναφορά των ECTS στις αρχικές τιμές με αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί (με τους παραπάνω τρόπους).

-Καθιέρωση συστήματος εφημεριών των φοιτητών στις υπάρχουσες λειτουργικές κλινικές και απαιτήσεις υπολογισμένες σε ώρες εφημερίας.

Δεν επιθυμούμε τη λήψη ενός πτυχίου που δεν αντιστοιχεί στις γνώσεις και την εμπειρία μας. Ζητάμε την ομαλή λειτουργία των κλινικών, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας παρά την καθυστέρηση που έχει προκληθεί και παρά την οικονομική επιβάρυνση που υφιστάμεθα. Ζητάμε την ομαλή λειτουργία των κλινικών και με σκοπό την αποσυμφόρησή τους προς όφελος των μικρότερων ετών. Ζητάμε την αποδέσμευσή μας από μία κατάσταση αδράνειας. Πάνω απ’ όλα, ζητάμε την δημιουργία εγκαταστάσεων που θα αναδεικνύουν στο μέγιστο τις ικανότητες μας ως μελλοντικοί οδοντίατροι.

Πηγή: thestival.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia