«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Έτοιμη η πλατφόρμα για δοκιμαστικές αιτήσεις, τα βήματα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Η πλαφόρμα είναι στον αέρα και όποιος θέλει μπορεί να κάνει δοκιμαστική αίτηση.  Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και ποια δικαιολογητικά πρέπει να έχετε διαθέσιμα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η ιστοσελίδα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr . Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.
 
Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo),  Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής. H διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις.
 
Επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Νέο helpdesk τεχνικής υποστήριξης

Στην δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων. Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον ισχύουν νέες ημερομηνίες για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ύψους 850 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης και άλλα συστήματα αυτονόμησης, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού. Με τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, νοικοκυριά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 85% και οικογένειες που λαμβάνουν μέχρι 120.000 ευρώ τον χρόνο θα επιδοτηθούν με έως και 55% σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελέυθερος Τύπος. 

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες ενεργειακό premium +10% σε κτίρια υφιστάμενης ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), θα πρέπει να επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία. Σημειώνεται πως ο έλεγχος για την απόδοση του ενεργειακού premium +10% διενεργείται κατά την υποβολή της αίτησης, όπου και ελέγχεται η δυνητική κατάταξη της πρότασης βελτίωσης του Α’ ΠΕΑ. Εφόσον προβλέπεται αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται το ενεργειακό premium +10%. Εάν δεν προβλέπεται, δεν προστίθεται ενεργειακό premium ακόμα και εάν κατά τον έλεγχο του Β’ ΠΕΑ επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις με φωτοβολταϊκό σύστημα, είναι επιλέξιμες μόνον εάν με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (κατηγορίες 1 έως 4) η κατοικία (μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα) αναβαθμίζεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+ (για κτίρια αρχικής κατάταξης από Η έως και Δ) ή Α (για κτίρια αρχικής κατάταξης Γ).

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες. Ομως, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (επιχορήγησης, επιδότησης επιτοκίου και ακαθάριστου ισοδύναμου επιχορήγησης – ΑΙΕ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000€ στο σύνολο των αιτήσεών του. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος σε πολυκατοικία (τύπου Α), το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων.

Ημιτελείς κατοικίες δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Οταν το πρόγραμμα αναφέρεται σε «κατοικίες», νοούνται οι αποπερατωμένες και ήδη ηλεκτροδοτημένες.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia