Κορωνοϊός: Αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας -159 θύματα σε οκτώ ημέρες

Τρομάζει η αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, καθώς από την 1η Νοεμβρίου 159 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες 48 ώρες, 69 άνθρωποι -34 το Σάββατο και 35 την Κυριακή– «έφυγαν» από τη ζωή, αποτελώντας αριθμούς-ρεκόρ για τα θύματα που έχουν καταγραφεί ημερησίως στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, είχε δηλώσει ότι «ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα. Δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες».

Παγώνη: Το σύστημα Υγείας πιέζεται λόγω κορωνοϊού

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Mega για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως «αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου εως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.

Αναφέρθηκε, δε, στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κορωνοϊό αλλά του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Παράλληλα, η κα. Παγώνη τόνισε τη σημασία τήρησης των μέτρων προκειμένου να ανοίξει ξανά η αγορά. «Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή», είπε.

21 ημέρες lockdown, 14 ημέρες ανοικτά προτείνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Ενα διαφορετικό σχέδιο πρότεινε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σε δηλώσεις του στο Open, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για ένα εναλλασσόμενο lockdown, δηλαδή για 21 ημέρες καραντίνα και 14 ημέρες ανοιχτά.

«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα “μινι” lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, που μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα θα “στοιχίσει” 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε».

«Η εικόνα της διασποράς είναι πολύ μεγάλη», πρόσθεσε, προβλέποντας, παράλληλα, μείωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου. «Περιμένουμε κορύφωση στις 10 Νοεμβρίου για τα κρούσματα, ίσως ξεπεράσουν τα 3.000» είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Μετά θα έχουμε αποσυμπίεση», επισήμανε.

Πηγή: iefimerida.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia