Κορωνοϊός: Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν -Εισηγούνται να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου

Πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου -λόγω υπερμετάδοσης του κορωνοϊού– εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι σε σημερινές διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησαν με κυβερνητικά στελέχη.

Φαίνεται πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται χρονικά, χωρίς να έχει αποφασιστεί προς το παρόν πότε θα ανοίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για τις αποφάσεις, αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.677 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, ανακοινώθηκαν ακόμη 95 νεκροί και 578 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Την κατάσταση σκιαγράφησε με μελανά χρώματα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι για οκτώ νομούς της χώρας και για τη Δυτική Αττική, ενώ επισήμανε με έμφαση την πίεση που δέχονται εξαιτίας του κορωνοϊού οι ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Δυτική Αττική, ενώ αποκάλυψε την ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας. Οπως είπε, οι ΜΕΘ είναι στο «κόκκινο», με κάλυψη 83% πανελλαδικά. Στην Αττική η πληρότητα ανέρχεται στο 77%, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 95%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει σημαντική επίπτωση της νόσου και αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα.

Οι ανησυχίες Τσιόδρα

Ο υπουργός Υγείας είπε πως λίγο πριν από την ενημέρωση είχε μιλήσει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και μετέφερε τις ανησυχίες του.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική στη Δυτική Αττική, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, μεταφέροντας τα όσα του είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παραμένει αυξητική η θετικότητα του ιού και επισήμανε τον κίνδυνο μετάδοσής του κατά τις ημέρες των εορτών, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα.

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση, παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται, και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μετά από πέντε εβδομάδες lockdown υπάρχει μια ισορροπία στον αριθμό των εισαγωγών αλλά και όσων παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία με Covid. «Εάν, πράγματι, υπάρξει τρίτο κύμα, όπως λένε κάποιοι επιστήμονες, ή συνεχιστεί η διασπορά, πού θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά τον εφησυχασμό, τη χαλάρωση ή ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων», αναρωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: iefimerida.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia