Κυρώσεις στην Τουρκία: «Ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και την Κύπρο» το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

«Αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και την Κύπρο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Βαρώσια, ο κος Χριστοφόρου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μαζί με τους συναδέλφους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και με την καθοριστική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ηγέτη μας Μάνφρεντ Βέμπερ, πετύχαμε να υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο ένα ισχυρό ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο».

Μπορεί το ψήφισμα «σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την επείγουσα ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών» που εγκρίθηκε να μην είναι δεσμευτικό, ωστόσο αυξάνει την πίεση στους ηγέτες για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Να ληφθούν αυστηρές κυρώσεις»

«Το σημαντικότερο είναι», συνεχίζει ο κος Χριστοφόρου ότι για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο με τη καθολική στήριξη του σώματος «απαιτεί να ληφθούν αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη παραβατική της συμπεριφορά». Καταλήγει δε, λέγοντας: «Ταυτόχρονα το ψήφισμα ενισχύει τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και την Κύπρο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Nωρίτερα η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα), κατέθεσαν τροπολογία η οποία καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της

Φουρλάς: «Όχι άλλη ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις»

«Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο και της τροπολογίας Χριστοφόρου, Φουρλά, Μεϊμαράκη για λήψη σκληρών μέτρων κατά της Τουρκίας με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ισχυρό μήνυμα στο Συμβούλιο ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην τουρκική επιθετικότητα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φουρλάς τονίζει ότι «631 ευρωβουλευτές από 27 χώρες, 200 κόμματα και 8 πολιτικές ομάδες ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας και απαίτησαν την επιβολή μέτρων κατά της Άγκυρας». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι: «Η συνεργασία των Κυπρίων και Ελλαδιτών ευρωβουλευτών του ΕΛΚ έφερε ένα ψήφισμα που αποτελεί σαφές μήνυμα: Όχι άλλη ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις».

Πηγή: iefimerida.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia