Κώστας Σκρέκας: «Με το πρόγραμμα ‘πρωταθλητές ανακύκλωσης’ αναλαμβάνουμε δράση, για πιο ποιοτικό τρόπο ζωής της νέας γενιάς»

Κώστας Σκρέκας: «Με το πρόγραμμα ‘πρωταθλητές ανακύκλωσης’ αναλαμβάνουμε δράση, για πιο ποιοτικό τρόπο ζωής της νέας γενιάς»

Συνεχίζεται και φέτος με μεγάλη επιτυχία στα δημοτικά σχολεία της περιφέρειας της χώρας το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Διαλογή στην Πηγή

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της νέας γενιάς της Πατρίδας μας στην προστασία του Περιβάλλοντος και την Κυκλική Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, με πρώτο σταθμό τα δημοτικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου, ξεκίνησε φέτος στις 27 Μαρτίου 2023 το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση». Την εκπαιδευτική περιβαλλοντική δράση διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία στην Αττική, ενώ φέτος επεκτείνεται σε σχολεία της περιφέρειας της χώρας.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια δράση που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, μαθητών και δασκάλων, στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στα σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό το στάδιο, εκτός από την διαδραστική παρουσίαση για τον τρόπο ανακύκλωσης στην πηγή, οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση χαρτιού και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών στο μπλε και στον κίτρινο κάδο. Το ξεκίνημα για φέτος έγινε από την Κρήτη, όπου η δράση έγινε με την αρωγή του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Η πρώτη φάση του προγράμματος εξελίχθηκε από 27-31/3 και περιελάμβανε την επίσκεψη σε 9 σχολεία της Π.Ε. Ηρακλείου, όπου εκτός από στελέχη του ΥΠΕΝ, συμμετείχαν με εκπροσώπους τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον διακεκριμένο Ολυμπιονίκη Βασίλη Κουρνέτα, τον χρυσό παραολυμπιονίκη και εκπρόσωπο της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής, Μανώλη Στεφανουδάκη και τον διεθνή αθλητή πετοσφαίρισης Γιώργο Τζιουμάκα.

Για το θέμα, ο Τρικαλινός Υπουργός, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα γενιά μας διδάσκει υποδειγματικά τη σημασία της ανακύκλωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση», μας γεμίζει αισιοδοξία για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας. Συγχαίρω κι ευχαριστώ τους πρωταθλητές μας για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αναλαμβάνουμε δράση, για να έχουν έναν πιο ανθρώπινο και πιο ποιοτικό τρόπο ζωής οι αυριανοί ενεργοί πολίτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε σχετικά:

«Είναι σημαντικό η ιδέα της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή, να γίνει τρόπος ζωής για τα μικρά παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία που πραγματοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η δράση συνεχίζεται φέτος με επιτυχία και στην Κρήτη, με την αρωγή του Ενιαίου Σύνδεσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Πεποίθησή μας είναι ότι οι διακεκριμένοι αθλητές μας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των ιδεών που επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε στους μικρούς μας μαθητές, σχετικά με την ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή(ΔσΠ)».

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με τη συνδρομή των εταιριών: Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.), ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., SKAG Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. και Combatt.

Combatt.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia