Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι καλύτεροί μας φίλοι γιορτάζουν

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στην Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. 

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σήμερα, λόγω της ημέρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις προς ενίσχυση των τετράποδων φίλων μας, που διαβιούν στο δρόμο ή έχουν πέσει θύματα εγκατάλειψης.

Συγκεκριμένα, θα αποστείλει μεγάλη ποσότητα ζωοτροφής στο καταφύγιο ζώων του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να σταθεί αρωγός στο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό έργο των ανθρώπων του καταφυγίου. 

Στο σημείο θα βρεθούν εθελοντές του Ε.Ε.Σ. οι οποίοι θα βγάλουν τα σκυλιά βόλτα, προσφέροντας τους στιγμές χαράς και κοινωνικοποίησης.

Παράλληλα, στο «Καταφύγιο του Σωκράτη», στον Βοτανικό, τιμά τη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων», ο δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με το δήμο, το «Καταφύγιο», είναι το «πλέον σύγχρονο, λειτουργικό και ζεστό. Διαθέτει έναν άνετο χώρο προαυλισμού και είναι πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου τα αδέσποτα να είναι ασφαλή και να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Φυλάσσεται όλο το 24ωρο, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων, προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές, αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα».

Επίσης με την «καμπάνια» του δήμου για την υιοθεσία αδέσποτων, μέχρι σήμερα βρήκαν «σπίτι» 520 σκύλοι και 75 γάτες. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.160 στειρώσεις, σε εκατοντάδες άλλα αδέσποτα κ.α. Ο δήμος ανακοίνωσε επίσης, ότι όλο τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιούνται στο «Καταφύγιο» δωρεάν ηλεκτρονικές σημάνσεις (τοποθέτηση microchip) σε δεσποζόμενα ζώα δημοτών της Αθήνας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Για τον Δήμο Αθηναίων, κάθε μέρα είναι μέρα φροντίδας, αγάπης και προστασίας για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας και είμαστε χαρούμενοι που στη συστηματική αυτή προσπάθεια που καταβάλλουμε μέσω του Καταφυγίου, έχουμε πολύτιμους συμμάχους τους Αθηναίους εθελοντές. Χωρίς εκείνους, η προσπάθειά μας δε θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, το «Καταφύγιο».

Αν επιθυμείτε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι και να του χαρίσετε μια ζεστή αγκαλιά μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα.

Η διαδικασία της υιοθεσίας αδέσποτων

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να υιοθετηθεί ένα ζώο από καταφύγιο ή ζωοφιλικό σωματείο είναι να υπογραφεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον νέο ιδιοκτήτη, στην οποία δηλώνεται η παραλαβή του ζώου, η υποχρέωσή του να τηρεί τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ.1α και η γνώση του για τις κυρώσεις του άρθρου 12.  Επίσης πριν την παραλαβή του από το καταφύγιο, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνήσει για τη σήμανση και την καταγραφή του (με ειδικό τσιπ), όπως προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα.

Σε περίπτωση που το ζώο είναι αδέσποτο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει τον Δήμο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένο και εντός 20 ημερών να το σημάνει με τσιπάκι.

Σε άλλη περίπτωση, υιοθεσίας από τρίτα πρόσωπα ή σωματείο χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό υγείας από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Για τη διαδικασία αυτή ο υπεύθυνος πρέπει να υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει την παραλαβή του ζώου και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του Π.Δ. 160/91 για την προστασία των σπονδυλωτών που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους σκοπούς. Ακόμη δηλώνει πως συμμορφώνεται με την οδηγία 86/609 ΕΟΚ του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 1986 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς.
  2. Το βιβλιάριο υγείας του ζώου (το παίρνουμε από τον κτηνίατρό μας).*
  3. Το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής σήμανσης (το παίρνουμε από τον κτηνίατρό μας).
  4. Αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης παραλαβής από τον Δήμο σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2α.
  5. Στον τόπο κατοικίας του, ο νέος ιδιοκτήτης ζώου, το οποίο έχει έρθει από άλλη περιοχή, οφείλει να αποκτήσει βεβαίωση του αναγνωρισμένου Ζωοφιλικού Σωματείου της περιοχής προορισμού του ζώου. Η βεβαίωση αυτή θα πρέπει να έχει τα πλήρη στοιχεία του φυσικού προσώπου που θα υιοθετήσει το ζώο και ότι ο νέος αυτός ιδιοκτήτης πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για την υιοθεσία.

Το νομοσχέδιο

Πριν μερικές μέρες, επίσης, ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Πλέον, με τις προωθούμενες διατάξεις οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπο ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων για την δημιουργία του οποίου το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι δήμοι θα μπορούν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώρηση στο ΕΜΖΣ των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους.

Με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται, επιπλέον, για πρώτη φορά και η δυνατότητα παράδοσης δεσποζόμενου ζώου από τον ιδιοκτήτη του στο δήμο και μετατροπής του σε αδέσποτο έναντι αμοιβής. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς του υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την εκτροφή, την αναπαραγωγή και την εμπορία ζώων συντροφιάς .

Ο κεντρικός ρόλος των Δήμων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.
 Πηγή: skai.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia