Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των αγροτών


Αντιμέτωπος με τα πολλαπλά μέτωπα της ακρίβειας στα μέσα παραγωγής, των δυσμενών φυσικών φαινομένων και των με καθυστέρηση – και με το σταγονόμετρο – χορηγούμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων, ο αγροτικός κόσμος, οργανωμένα, προχωρά σε μαζικές και πολύμορφες διαμαρτυρίες, από την Κοζάνη, στην Θεσσαλία και σε κάθε άλλη αγροτική περιοχή της χώρας.
Επισημαίνεται πως το 2022 ξεκίνησε με τους κατοίκους της χώρας μας να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σε καθημερινή βάση. Πολύ μεγαλύτερες από την αντικειμενική συνθήκη που δημιούργησε ο covid-19 πριν 2 χρόνια.
Όμως η κατάσταση στην υγεία δεν είναι η μόνη πηγή απελπισίας για τους πολίτες. Το κύμα ακρίβειας έχει, για το εισόδημα όλων μας, το βάρος ενός ακόμα Μνημονίου. Κάνει το ίδιο που έκαναν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2014, το 2016, κ.ο.κ..
Μειώνει κι άλλο από το εισόδημα των πιο αδύναμων, τη στιγμή που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, ενώ ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει στη Βουλή για τα κέρδη των μετόχων του κλάδου ενέργειας.
Η κοινωνία είναι στο 13ο προς 14ο χρόνο της συρρίκνωσης των μισθών, 8 στους 10 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηδέν αποταμιεύσεις, 4 στους 10 τα βγάζουν πέρα για 19 μέρες του μήνα, 1.315.665 φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και έχουμε πια το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης, στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ.
Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα είδαν ξαφνικά το κόστος της παραγωγής τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα γι αυτούς ύψη, εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων και όλων των αγροτικών εφοδίων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πολλές φορές των παραγωγών να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.
Στα βασικά αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων που κινητοποιούνται είναι:
Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή:
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, για όλους τους αγρότες και όχι μονό για τους νέους και τους συνεταιρισμένους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Επίσης:
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων (χειρόγραφων και ηλεκτρονικών) για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!
Αυτός ο ήδη φτωχοποιημένος πληθυσμός είναι που αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας που η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης εμφανίζουν ως φυσικό φαινόμενο. Μόνο που δεν είναι.
Για αυτούς τους λόγους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν και συνεχίζουν κινητοποιήσεις! Από την Αλεξανδρούπολη έως τα Χανιά και από την Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα και όλη τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, κλιμακώνουν τον αγώνα τους εναντίον της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, εναντίον της κάθε απόπειρας για την περαιτέρω φτωχοποίησή τους από την Μητσοτάκης Α.Ε.
Το ΜέΡΑ25 στηρίζει και είναι πάντα δίπλα στους αγώνες της επιβίωσης του λαού απέναντι στη Νέα Λιτότητα με τη μορφή της Ακρίβειας. Στην ενιαία μετωπική δράση θα επιτευχθεί η ενότητα των προοδευτικών ανθρώπων, των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.
Έτσι θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπειά μας. Έτσι θα μεγαλώσει το μέτωπο που θα οδηγήσει τη χώρα στην απελευθέρωση από τη χρεοδουλοπαροικία.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia