Lockdown: Τα Χριστούγεννα του κορωνοϊού – Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα

Δεδομένη μπορεί να θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown, ωστόσο η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σχεδιάζει μικρό, προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα για τις ημέρες των εορτών.

Γεγονός είναι ότι η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία δεν έχει μειωθεί. Σύμφωνα με ασφαλή στοιχεία το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύονταν 4.441 ασθενείς covid, εκ των οποίων 608 σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 590 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα συνολικά ανήλθε σε 1.930.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 597, είχαν καταγραφει 87 θάνατοι μέσα στην ημέρα και ο συνολικός αριθμός θανάτων ήταν 1.902.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (2.152), καθώς και τα στοιχεία από τη γεωγραφική κατανομή δίνουν ενδείξεις ανάσχεσης της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Είναι κοινή διαπίστωση, πάντως, ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο σημείο που θα επέτρεπε την άρση του lockdown και για τον λόγο αυτό τα μέτρα απαγόρευσης θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Δεδομένου, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια «ανάσα» στους επιχειρηματίες που θα έχουν βάλει λουκέτο για έναν μήνα, όπως και στους πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά και αναζητούν μια διέξοδο στις γιορτές, σχεδιάζεται μια σταδιακήμικρή σε διάρκεια και προσεκτική άρση των μέτρων.

Μικρή «δόση» γιορτών

Στον «οδικό χάρτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση παραμένει η αβεβαιότητα για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν κάποια μικρότερα καταστήματα (λιανεμπόριο) και εποχικά καταστήματα και αργότερα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στα οποία όμως η πρόσβαση θα έχει περιορισμούς (click away).

Σε ό,τι αφορά την εστίαση φαίνεται πως θα ανοίξει τελευταία, καθώς οι ειδικοί διαφωνούν. Πιθανώς, να επιτραπεί το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ, με αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τα τραπέζια, τον αριθμό καθήμενων και τις αποστάσεις, και δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί το ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ενώ σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο περιορισμός των 9 ατόμων.

Αναφορικά με τις νυχτερινές μετακινήσεις των εορταστικών ημερών, οι Αρχές, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των εορταστικών συγκεντρώσεων σε σπίτια, εξετάζουν την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, οπότε αποκλείονται οι χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του click away για το οποίο έκανε λόγο προχθές στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προϊόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Σχετικά με το «εργαλείο» του click away ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. «Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».

Πηγή: cnn.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia