Μάνη Γιαννοτάκη: 8η Μάρτη!!! Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή.

8η Μάρτη!!! Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά τους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία..

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε την 8η Μαρτίου η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ήταν το 1914, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή

Πριν γιορταστεί, αμφισβητηθεί και σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, η ημέρα της Γυναίκας έχει μια μακρά ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών, τη μόρφωση και την ψήφο τους, με περιορισμούς, εξευτελισμούς και δημόσιες απειλές.

Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σε μεγάλες  πορείες  που γίνονταν για ίσα δικαιώματα, οι γυναίκες  αγωνίζονταν να καταρρίψουν επιχειρήματα όπως ότι οι γυναίκες είναι υπερβολικά συναισθηματικές και ανίκανες για ορθολογική σκέψη, σε αντίθεση με τους άντρες, άρα δεν πρέπει να ψηφίζουν. 

Παρά τη «σκληρή» απάντηση της αστυνομίας με συλλήψεις, ξύλο και φυλακίσεις, δεν δίσταζαν να σπάνε τζαμαρίες, να ανατινάζουν γραμματοκιβώτια και να ανάβουν φωτιές σε άδεια κτίρια. 

Αυτή η ημέρα γράφτηκε στην ιστορία…

Κι ακολούθησαν κι άλλες, που βάφτηκαν με αίμα.

Σ΄ αυτό το σημείο και με αφορμή το θλιβερό γεγονός των Τεμπών, μιας  και εκεί το χώμα βάφτηκε με το αίμα πολλών συνανθρώπων μας  και κυρίως παιδιών, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους και κυρίως στις μανούλες που θρηνούν τον χαμό των παιδιών τους.

Όλες μας οι γυναίκες-μάνες θρηνούμε μαζί τους και πονάμε.

Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς απέναντι σε μία μάνα που χάνει το σπλάχνο της.

Ο Κύριος να τις δίνει δύναμη.

Δυστυχώς, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες, έχουν λιγότερα δικαιώματα, αντιμετωπίζονται με βία και ανισότητα. χειραφετούνται από την κοινωνία, κακοποιούνται, βιάζονται, εκμεταλλεύονται και λαμβάνουν ακόμη και χαμηλότερες αμοιβές για την ίδια θέση εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες και από αυτή την άποψη είμαστε από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Οι γυναίκες της πατρίδας μας αγωνίζονται καθημερινά για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, να ανατρέψουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες, να αναπτυχθούν με ελευθερία και αυτονομία.

Σημειώνουν επιτυχίες στους επαγγελματικούς χώρους, στους οποίους δραστηριοποιούνται, αξιοποιούν τις πολλές δυνατότητές τους.

Διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, δημιουργούν, επιμένουν.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού και δυνατότητας, σε εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων, όλο και συχνότερα ακόμη και της ίδιας της ζωής, λόγω φύλου.

Τιμούμε τις αγωνίστριες  γυναίκες της ιστορίας, όπως εκείνες στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και τις αρχές του 20ου, που αξίωσαν μέσα από διαδηλώσεις, φυλακίσεις, θυσίες  με θανάτους, ακόμη και επαναστάσεις, να γίνουν διακριτές, να επιβάλλουν την καθιέρωση  έστω για μία ημέρα τον χρόνο να θυμούμαστε την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Χαιρετίζουμε και στρέφουμε τις σκέψεις μας στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.
Κυρίως χαιρετίζουμε τις γυναίκες που στερούνται της δυνατότητας να μιλήσουν, να ακουστούν, να φανούν, αλλά είναι εδώ, υπάρχουν, μοχθούν, αγωνίζονται, έχουν υπόσταση και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον που δεν θα τις εξαιρεί.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι για σένα γυναίκα, μάνα, γιαγιά, κόρη, αδερφή, εργαζόμενη ή άνεργη δεν έχει σημασία, παντρεμένη, χωρισμένη, ή ελεύθερη από επιλογή..

Γυναίκα που όλο τρέχεις να προλάβεις, που στηρίζεις, που προσφέρεις, που δίνεις, που παλεύεις μόνη, που προσπαθείς, που κουράζεσαι, που ξενυχτάς, που νευριάζεις, που φωνάζεις, που μετανιώνεις,…

Εσύ είσαι το δέντρο της ζωής..

Χωρίς εσένα δεν υπάρχει οικογένεια!!!

Μην ξεχνάς την αξία σου!!!

Μην ξεχνάς την ευθύνη σου!!!

Μην ξεχνάς τη δύναμή σου!!!

Μην ξεχνάς ότι μέσα από το σώμα σου φτιάχτηκε η ζωή!!!

Μπορείς να στέκεσαι όρθια και μόνη.

Η πάλαι ποτέ σιδηρά Κυρία της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ είπε:

“Αν θέλετε να πείτε κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Εάν κάτι θέλετε να γίνει, ρωτήστε μια γυναίκα.”

Τιμή λοιπόν σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη!!!

Τιμή στα πλάσματα που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας!!!

Υπόκλιση σ΄αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα!!!

Αφιερωμένο σε όλες μας..

Χρόνια μας πολλά!!!

ΓΙΑΝΝΟΤΑΚΗ ΜΑΝΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΔΕΕΠ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia