Κ. Αγοραστός για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία  

Κ. Αγοραστός για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία.  

«Tο νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, παραγωγής, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια κρίσιμη υποδομή που χρειάζεται να παραμένει στο κράτος ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί οι κρίσιμες υποδομές δεν παραχωρούνται, δεν εκχωρούνται. H Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια Περιφέρεια συνεχών επιδόσεων και διακρίσεων   στη διαχείριση του νερού με έργα που οδηγούν στην ορθολογική χρήση, στη διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας του»  δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με αφορμή την 22η Μαρτίου, που έχει ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το θέμα του φετινού εορτασμού αφορά στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή.

«Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερεκμετάλλευσης και της κλιματικής αλλαγής. Επενδύουμε στην πρόληψη, σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και ακολουθούμε το δόγμα build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή  των 17 στόχων  για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο στρατηγικό  όραμα   για  μια Ευρώπη green και smart. Εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε σχεδόν έτοιμο το πιο «πράσινο» έργο στην Ευρώπη, που ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν: το έργο του Αχελώου. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, με επιχειρήματα, σχέδιο και διάθεση συνεργασίας με όλους, την μεταφορά νερού από τον  Αχελώο στη Θεσσαλία, για να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και τροφή, το μέλλον των επόμενων γενεών. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εντάσσουμε 17 νέα αρδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 28.125.793 ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Συνεχίζουμε την προσπάθεια ένταξης περισσότερων αρδευτικών έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους άρδευσης για τους παραγωγούς, την ορθολογική διαχείριση του νερού και την διασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας. Επιπλέον, μέσα από το ΠΑΑ, υλοποιούμε δράσεις προστασίας της ποιότητας του νερού από αγροτική δραστηριότητα και  παρέχουμε επαρκές,  ποιοτικό πόσιμο νερό στους κατοίκους της υπαίθρου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι διαχρονικά στο πλευρό των πολλών. Στο πλευρό των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, της παραγωγής, στο πλευρό της κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη περιβαλλοντική πολιτική σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε έργα που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia