Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Σύγχρονη γεωργία-τεχνολογία

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη: Σύγχρονη γεωργία-τεχνολογία

Η Γεωργία ήταν το ΚΛΕΙΔΙ για την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την ανάπτυξη του πολιτισμού αφού η γεωργία δημιούργησε πληθώρα τροφίμων. Τα γεωργικά προϊόντα χωρίζονται σε:

-Προϊόντα διατροφής (όσπρια, φρούτα….)

-Κτηνοτροφικά προϊόντα(τριφύλλι, σιτηρά, μπιζέλι….)

-Βιομηχανικά(βαμβάκι….)

Ο ρόλος της Γεωργίας στον Πρωτογενή τομέα είναι πολύπλευρος και όμως εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μετά τα έξυπνα κινητά, τις πρωτοποριακές συσκευές έρχεται η Νέα Γεωργία κάνοντας την παραγωγή πιο αποδοτική χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως: αυτόματα τρακτέρ, ρομπότ, αυτόματα συστήματα άρδευσης, αυτόματα συστήματα συγκομιδής, drones…κτλ. Κι όμως οι νέες τεχνολογίες, οι νέες καλλιέργειες, οι νέες μέθοδοι διαχείρισης και κατασκευής προϊόντων προβληματίζουν τον κάθε αγρότη που βρίσκεται στον κλάδο. Οι αγρότες που είναι ήδη στον πρωτογενή τομέα δυσκολεύονται να χειριστούν κάθε είδος νέας τεχνολογίας αφού λείπει η εκπαίδευση και η ενημέρωση. Οι νέοι αγρότες έχουν την θέληση να μάθουν, αναζητούν την εξελικτική πορεία τους ,όμως έχουν άπειρα ερωτήματα:

Που μπορώ να πάω να αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις για ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα? Τι να καλλιεργήσω? πώς να το καλλιεργήσω? τι κόστος θα έχει η καλλιέργεια πχ. αρωματικών φυτών, σιτηρών, άλλων ζωοτροφών, δεντροκαλλιέργειες ,κηπευτικά? πώς παράγονται τα ποιοτικά προϊόντα? πώς θα φτάσουν τα προϊόντα στην αγορά ?πότε ένα προϊόν θεωρείτε καινοτόμο?

Για όλα αυτά θέλουν να μάθουν, αναζητούν πληροφορίες, ζητούν εκπαίδευση και ενημέρωση κι όμως η παρουσία της πολιτείας είναι ανύπαρκτη, η αδιαφορία αφανίζει την γεωργία και ερημώνει την ύπαιθρο.

Οφείλουμε όλοι μας να θορυβηθούμε από τις εξελίξεις των Ευρωπαϊκών Χωρών στον Αγροτικό τομέα και να ακουστούμε έτσι ώστε να ληφθούν ουσιαστικά κίνητρα τα οποία θα επιτρέψουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η δουλειά του Αγρότη είναι δύσκολη, απαιτούνται γνώσεις για την επιβίωσή του, απαιτούνται γνώσεις τεχνολογίας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική και απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η πολιτεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα γι’ αυτό πρέπει να εν σκύψει με σοβαρότητα και ευθύνη στον κλάδο της γεωργίας για ενα ελπιδοφόρο και παραγωγικό μέλλον.

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη είναι κτηνοτρόφος και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia