Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Ρουμανία.

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Ρουμανία.

Στη Σλομποζία της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Μαΐου 2023 η 5η και τελευταία συνάντηση των εταιρικών σχολείων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Act for Environment» («Δράσε για το περιβάλλον»). Θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση, όσον αφορά το περιβάλλον και τα προβλήματα που προκαλεί η δράση του ανθρώπου.

Το σχολείο Liceum de “Arte “Ionel Perlea” υποδέχτηκε μαθητές και καθηγητές από το Ekonomska i Turisticka Skola του Daruvar της Κροατίας, το Αgrupamento de Escolas Anselmo de Andrade της Almada της Πορτογαλίας, το IES Hispanidad της Santa Fe της Ισπανίας και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Η συνάντηση με τίτλο «Save energy, Save Environment» αφορούσε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στις χώρες των εταίρων, την εξέλιξη της χρήσης τους, τα θετικά αλλά και τα αρνητικά για το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια σχετικά με το θέμα της συνάντησης, έπαιξαν παιχνίδια γνώσεων, κουίζ, Bingo και Kahoot  στο σχολείου και στην ύπαιθρο της Σλομποζίας. Επίσης επισκέφθηκαν το Μουσείο Αγροτικής Ζωής της πόλης, όπου ήρθαν σε επαφή με στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής και γεύτηκαν φρέσκο ζυμωτό ψωμί, ψημένο με παραδοσιακό τρόπο σε υπαίθριους φούρνους. Επιπλέον, επισκέφθηκαν το Δελφινάριο της Κωνστάντζας και απόλαυσαν το πικ νικ στην παραλία της, μετά από ένα εργαστήριο για τη βιοποικιλότητα και τις πηγές ενέργειας. Την τελευταία μέρα, στο Βουκουρέστι, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Μουσείο του Χωριού, όπου συμμετείχαν σε εργαστήριο κεραμικής τέχνης.

Οι μαθητές απέκτησαν πολλές γνώσεις για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς. Εκτός αυτού, η θερμή υποδοχή και ζεστή φιλοξενία των Ρουμάνων καθηγητών και μαθητών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες, που ήρθαν σε ουσιαστική επαφή με τα ήθη και τον τρόπο ζωής στη μικρή ρουμανική πόλη. Η συνάντηση έκλεισε με ανάμικτα συναισθήματα στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, το τελευταίο αυτού του πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χάρη στην άρτια διοργάνωση και την άψογη συνεργασία των εταίρων.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι μαθητές Μπαρούτας Στέφανος, Τασκαράν-Ηλιάδης Γιάννης, Τσιτάνι Μάικο και Χούτος Γιώργος και οι εκπαιδευτικοί Ντόγκας Νικόλαος και Φαλαγκάρα Θεοδώρα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia