Χρήστος Σιμορέλης: Που θα πάνε τα λεφτά;

 

Που θα πάνε τα λεφτά;

Μετά το συλλογικό σοκ την ώρα της πανδημίας, όπως συμβαίνει σε ανάλογες στιγμές, οι κοινωνίες αποκτούν συνειδήσεις. Βάζουν νέες προτεραιότητες. Ξεκινούν συζητήσεις για το πως θα κτίσουν νέα κοινωνικά συμβόλαια.

Δυστυχώς, στη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία είναι προσκολλημένη στο χθες, δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα. Ούτε από την πανδημία, ούτε από την κρίση χρέους. Δεν προσέλαβε ούτε ένα μόνιμο γιατρό στα νοσοκομεία. Με 37 δις ευρώ που βρήκε στα ταμεία με φθηνό δανεισμό και δημοσιονομική περιθώρια έφερε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη.

Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη που κατέθεσε ένα σχέδιο ανάκαμψης με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, όχι στις ανάγκες των πολλών, αλλά στις ανάγκες και εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ.

Η χώρα μας θα λάβει από το ταμείο 32 δις ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δις, περίπου των «παραδοσιακών» πόρων για την περίοδο 2021 -2027.

Και το ερώτημα είναι: Που θα πάνε τα λεφτά; Θα στηρίξουν την κοινωνία και μια δίκαιη ανάπτυξη ή θα στηρίξουν για ακόμα μια φορά τα κέρδη των λίγων;

Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και ήρθε η στιγμή να  γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω τις αποτυχημένες συνταγές και να συστηθούμε ξανά με την Ελλάδα της δημιουργίας και της προοπτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει την συνταγή για να αλλάξει τα πράγματα και να στηρίξει τους σκληρά εργαζόμενους, τους νέους που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση και όσους πλήρωσαν ακριβά τα λάθη παλαιότερων εποχών.

Το «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +». Ένα Σχέδιο που πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Μία συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Στόχος μέσω του σχεδίου είναι

  • η αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας
  • ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών
  • η στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα
  • η προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών
  •  η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, η ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους
  • Η  δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες και
  • το  συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Το στοίχημα λοιπόν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, γύρω από τις αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Το «ΕΛΛΑΔΑ +» που θα αντικαταστήσει τις ιδεοληψίες του χθες και τις συνταγές της καταστροφής.

Ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα του αύριο. Με όρους δικαιοσύνης, ευημερίας και προκοπής και χτίζει τις στέρεες βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης για όλους. Ένα σχέδιο, που αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς με στόχο να χτίσουμε μια ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία. 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2022

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia