Άδοντες και Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ …

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα 6 – 9 Μαΐου 2022 , με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία … » ΑΓΓΕΛΜΑ ΕΛΠΙΔΟΣ λόγου χάριν Μίκης Θεοδωράκης, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και τη Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Απόστολο των εθνών Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 55 μ. Χ. πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί κατευθύνθηκε στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και την Ελλάδα και δίπλα στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.
Εκατοντάδες μαθητές από διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας συγκεκριμένα από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, Αθηνών, Αλίμου, Άμφισσας, Αργολίδας, Άρτας, Βόλου, Δράμας, Καβάλας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κομοτηνής, Λαμίας, Πρέβεζας, Σερρών, Σιάτιστας, Τρικάλων, Χανίων αλλά και 8 ιδρύματα του εξωτερικού, πιο συγκεκριμένα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ρουμανία, κατέκλυσαν την Καβάλα και για τέσσερις μέρες παρακολούθησαν σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ παρουσίασαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.
Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή 1200 και πλέον μαθητών που πραγματικά εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους. Με αφορμή την πρόσφατη εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη, η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο αυτόν εθνικό μας μουσικοσυνθέτη. Λίγα είναι τα λόγια, πολλά είναι τα συναισθήματα των μαθητών. Όλο το ταξίδι, όλη η εκδρομή, αυτή η πλούσια και πολυποίκιλη εμπειρία που έζησαν θα τους μείνει για πάντα αξέχαστη. Ιδιαίτερα το αποκορύφωμα της αποστολής: η μουσική συναυλία όλων των μαθητών όλων των σχολείων στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Τι μοναδική στιγμή! Κλείνοντας τα μάτια του για λίγα δευτερόλεπτα στο Θέατρο των Φιλίππων μπορούσε κανείς να ακούσει τον ήχο της Ελλάδας να αντηχεί σε όλη την Καβάλα… Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής, η μαγεία του Μίκη Θεοδωράκη, η μαγεία που όλοι έχουμε μέσα μας και κάτι τέτοιες εμπειρίες είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης των μουσικών σχολείων. Τέτοιου είδους συνεργασίες και εκδηλώσεις κάνουν φανερό πως η μουσική δεν είναι απλά ένα σύνολο από νότες, αλλά είναι τα συναισθήματα του κάθε συνθέτη καθρεπτισμένα σε ένα αριστούργημα.
Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν επίσης το νησί της Θάσου και το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, όπου στον ναό της Αγίας Λυδίας έψαλαν το «Χριστός Ανέστη», το απολυτίκιο της Αγίας Λυδίας και τον επινίκιο ύμνο από τη Θεία Λειτουργία του Μ. Θεοδωράκη.Την αποστολή προετοίμασαν και συνόδευσαν, οι καθηγήτριες Βυζαντινής Μουσικής του σχολείου μας, η κ. Μαρία Κοσβύρα και η κ. Δήμητρα Κοσβύρα και συμμετείχαν μαθητές από την Β’ και Γ΄ γυμνασίου και την Α’ λυκείου του Σχολείου μας.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia