Ανοιχτή Επιστολή / Απάντηση του Γιάννη Χαρ. Τσέλιου (μέλος του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα, μετά από τοποθέτηση του Υπουργού για το θέμα της Μεσοχώρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 15/11/22.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στις 15/11/22 ήταν καλεσμένος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, για θέματα της αρμοδιότητας του. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Πορτοσάλτε σχετικά με το έργο της Μεσοχώρας, ο Υπουργός και βουλευτής Τρικάλων απάντησε με τέτοιο τρόπο, που με αναγκάζει προσωπικά να τοποθετηθώ και να επικοινωνήσω στους συντοπίτες μου τις ανακρίβειες ή και τα ψέματα που περιέχονται στα λεγόμενά του.

1) Σχετικά με την αναφορά του κ. Σκρέκα, ότι στην ολοκλήρωση του έργου αντιδρά μια μικρή ομάδα Μεσοχωριτών που ανήκουν ή υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε: 

Δεν πρόκειται για μια μικρή ομάδα αλλά για τη μεγάλη, ενεργή πλειοψηφία των συγχωριανών μας. Δεν πρόκειται για ομάδα οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως είναι λογικό και φυσιολογικό, πρόκειται για ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. 

Κ.Υπουργέ, είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα με το χωριό μας που είναι αφέλεια ή κουτοπονηριά ή μικρόνοια οποιουδήποτε πιστεύει ότι οι Μεσοχωρίτες βάζουν τις κομματικές τους προτιμήσεις πάνω από το υπαρξιακό ζήτημα της γενέτειρας τους. Άλλωστε αν είναι έτσι, δηλαδή αν πρόκειται για ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην συμφωνούν μαζί σας και να αντιδρούν, αφού η λύση που προωθείτε ως κυβέρνηση είναι ίδια με τη λύση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του (διατήρηση του Τομέα Δ του χωριού και αποζημιώσεις για όλο το υπόλοιπο χωριό). Βέβαια, στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην απορία μου και στα ερωτηματικά πολλών από εμάς σχετικά με το πώς προέκυψε ο Τομέας Δ, πώς οριοθετήθηκε, πώς τροποποιείται διαρκώς με τεθλασμένες γραμμές για να συμπεριληφθούν σπίτια τοπικών παραγόντων και γενικά ποιος ελέγχει τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ή της Περιφέρειας που ασχολούνται με αυτό το θέμα χωρίς καμία βασική αρχή, κανέναν ειρμό και καμία διαφάνεια.

2) Σχετικά με τη δήλωση του κ. Υπουργού ότι ο κόσμος έφυγε από το χωριό λόγω έλλειψης ασχολιών, παρουσιάζοντάς το δηλαδή ως ένα ερημωμένο χωριό και ότι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου θα είναι να επανέλθουν οι κάτοικοι στο χωριό μετά τη δημιουργία της υπέροχης λίμνης (!) και επομένως τη δημιουργία θέσεων εργασίας,  απαντάμε:

Η συγκεκριμένη εικόνα της Μεσοχώρας που παρουσίασε ο κ. Υπουργός στο ΣΚΑΪ είναι ψευδής. Το χωριό μας δεν έχει καμία σχέση με τα περισσότερα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων, τα οποία είναι όντως έρημα τον χειμώνα, γεγονός το οποίο θα έπρεπε ο Υπουργός να γνωρίζει πολύ καλά αφού είναι η εκλογική του περιφέρεια. Η Μεσοχώρα τον χειμώνα και κατοίκους και επισκέπτες έχει και γι’ αυτό άλλωστε είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο τουλάχιστον τέσσερα μαγαζιά εστίασης, ένα περίπτερο, ένα παντοπωλείο και ένας μικρός ξενώνας. Όσον αφορά τα λεγόμενα του Υπουργού ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα επανέλθουν οι κάτοικοι στο χωριό τους, τον ρωτάμε ευθέως: Πού θα επανέλθουν κ. Υπουργέ; Στα βυθισμένα, στα νερά της λίμνης, σπίτια τους ή στον πρότυπο οικισμό που δεν θα χτίσει ποτέ η ΔΕΗ, είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα, είτε από τον συνδυασμό και των δύο; Θα γυρίσουν μήπως ως εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Τομέα Δ ή σαν τουρίστες στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα προκύψουν ως ανάπτυξη ανάλογη της λίμνης Πλαστήρα, όπως σχετικά αναφέρατε στον ΣΚΑΪ;

3) Σχετικά με την αναφορά του κ. Υπουργού ότι στους κατακλυζομένους και εν γένει στους απαλλοτριωμένους κατοίκους θα δοθεί ικανοποιητική αποζημίωση των περιουσιών τους απαντάμε και ας μην εκληφθεί ως κακόβουλο:  

Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επιλέγουν την πανεύκολη λύση. Μερικές χιλιάδες ευρώ στον καθένα και άντε στο καλό σας, όπως θα έλεγαν οι πατεράδες και οι μανάδες μας. Θα μας πείτε είναι μικρό πράγμα μερικά εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αποζημιώσεων; Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ! Είναι μικρό, σχεδόν αμελητέο ποσό για τη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα ειδικό τέλος ή μια μικρή αύξηση και ουδέν πρόβλημα, αρκεί η δουλειά μας να γίνει. Άσχετο αν η βιωσιμότητα και η αποδοτικότητα αυτού του φράγματος λόγω της μορφολογίας και του ανάγλυφου της περιοχής θα είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, λόγω του όγκου και της πληθώρας των φερτών υλικών. Λογοδότησε ποτέ κανένας υπεύθυνος για την αστοχία μεγάλων δημοσίων έργων; Ζητήθηκε ποτέ ευθύνη για κακοτεχνίες ή σοβαρές παραλείψεις ή αισθητά μειωμένες και ασύμφορες αποδόσεις σε σχέση με τη συνολική επένδυση σε αντίστοιχα έργα; ΠΟΤΕ! Εκεί πατάνε οι υπεύθυνοι και είναι τόσο αισιόδοξοι και χαλαροί απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που θα ανακύψουν σε αυτό το έργο.

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των αποζημιώσεων. 

Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Μεσοχωριτών, δεν δελεάζεται από τις αποζημιώσεις όσο ικανοποιητικές και να είναι. Οι Μεσοχωρίτες θέλουν τη συνέχιση της ύπαρξης του χωριού τους ως ενιαίας οντότητας με τα συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά μιας μεγάλης, ακμάζουσας, ορεινής κοινότητας. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο ούτε τελικά εφικτό με το δόλωμα των “ικανοποιητικών αποζημιώσεων”. Ίσως, κ. Υπουργέ, να σας είχαν ενημερώσει, όπως και άλλους προκατόχους σας, ότι πολλοί Μεσοχωρίτες είναι σύμφωνοι με τη λύση των αποζημιώσεων. Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε μεταξύ μας τέτοιες περιπτώσεις. Όμως, ως προς το ζήτημα αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: α) υπάρχουν ελάχιστοι απόγονοι Μεσοχωριτών, οι οποίοι δεν γνώρισαν ποτέ τη Μεσοχώρα στη ζωή τους και όπως είναι φυσικό, η όποια αποζημίωση είναι καλοδεχούμενη, β) υπάρχουν ελάχιστοι επίσης Μεσοχωρίτες, οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από το χωριό τους και δεν έχουν καμία ουσιαστική επαφή με αυτό εδώ και δεκαετίες και γ) υπάρχει και μια μικρή ομάδα συγχωριανών μας οι οποίοι βλέπουν στην προοπτική των αποζημιώσεων λύση των οικονομικών τους προβλημάτων, είτε αυτά έχουν σχέση με κόκκινα δάνεια, είτε με άλλου είδους προβλήματα και ανάγκες. Αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις σε σχέση με το σύνολο των συγχωριανών μας φαίνεται, όχι μόνον εσείς αλλά και σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι σας πολλών κυβερνήσεων, να επιθυμείτε διακαώς να τις αξιοποιείτε στην επιχειρηματολογία σας για να υποστηρίξετε ότι δήθεν οι Μεσοχωρίτες είναι σύμφωνοι με τη λύση των απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων (κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος).

4) Σχετικά με την αναφορά του κ. Υπουργού ότι διαδικαστικά είναι τελειωμένα όλα τα θέματα των μελετών κλπ. με βάση την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και έτσι δεν υπάρχουν εμπόδια να αρχίσει η Έμφραξη για τη δημιουργία της λίμνης το 2024 και η έναρξη της Ηλεκτροπαραγωγής και Διάθεσής της το 2025 απαντάμε:

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι ψευδής γιατί δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος Υπουργός να αγνοεί ότι υπάρχει προσφυγή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας κατά της περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ-ΑΕΠΟ), η οποία, αν δεν απατώμαι, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί σε μερικούς μήνες. Κύριε Υπουργέ, εκτός από Υπουργός Ενέργειας είστε και Υπουργός Περιβάλλοντος. Για το σκέλος του περιβάλλοντος εκτός από την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, νομίζω, ότι έχετε πολλά να ακούσετε και να προβληματιστείτε από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι οποίες επί πολλά χρόνια στον δημόσιο διάλογο θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα και αντιτίθενται στο έργο της Μεσοχώρας, ως περιβαλλοντικά καταστροφικό σε διάφορα επίπεδα.

Επομένως, το ζήτημα των μελετών δεν είναι τελειωμένο αφού εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιβαλλοντική μελέτη. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο η σιγουριά σας για την απόρριψη της προσφυγής να στηρίζεται στο γεγονός ότι η περιβαλλοντική μελέτη είναι ίδια ή παραπλήσια με τη μελέτη προκατόχου Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, που  βάσει όσων ανέφερε συγχωριανός μας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολήθηκε με το θέμα, ήταν τόσο καλή και άρτια, που δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω εκφράζουν την αγωνία ενός Μεσοχωρίτη που νοιάζεται για τον τόπο του, αλλά και το γενικό καλό, που έχει όμως μια απαίτηση, (πείτε το παραξενιά) : όταν οι αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί μιλάνε για σοβαρά θέματα, πρέπει να είναι ειλικρινείς, υπεύθυνοι και σοβαροί και όχι να τοποθετούνται ευκαιριακά και αβασάνιστα για να χαϊδεύουν τα αυτιά ενός δημοσιογράφου ή ενός ακροατηρίου με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά ή για να παραστήσουν τους αποτελεσματικούς ενώ γνωρίζουν τις ανυπέρβλητες δυσκολίες. 

Τέλος, όσον αφορά το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του κ. Υπουργού, στοιχηματίζω ότι ούτε η Έμφραξη θα ξεκινήσει το 2024, ούτε θα παραχθεί Ηλεκτρική Ενέργεια το 2025. Να είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας και θα το διαπιστώσουμε εκ του αποτελέσματος.

Αθήνα 29/11/22                                                                  Γιάννης Χαρ.Τσέλιος  

                                                                                           Μηχ/γος  Ηλ/γος Μηχανικός.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia