Εργαστήριο παραδοσιακής επεξεργασίας κάνναβης στον Βόλο

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στα πλαίσια της συμμετοχή της στο ερευνητικό έργο «Πράσινα και ανακυκλώσιμα ή/και κομποστοποιήσιμα σύνθετα προϊόντα με βελτιωμένες ιδιότητες από απόβλητα βιομηχανικής κάνναβης στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας» (ΚΥΚΑ, Δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ), θα διοργανώσει το Σάββατο 8 Μαΐου 2021, στον Βόλο ένα εργαστήριο παραδοσιακής επεξεργασίας της κάνναβης και επίδειξης κατασκευής χειροποίητου χαρτιού.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση για τις ιδιότητες και τις χρήσεις της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς και του εγχειρήματος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ και του ερευνητικού έργου ΚΥΚΑ. Θα περιλαμβάνει επίσης επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στο χειρωνακτικό σπάσιμο κορμών κάνναβης για διαχωρισμό της ίνας από το ξύλο με τον παραδοσιακό τρόπο με εργαλεία που θα κατασκευαστούν ειδικά για το σκοπό αυτό από τον συνεταιρισμό εργαζομένων ΡΟΚΑΝΙ, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένη ξυλεία. Θα ακολουθήσει ένα εργαστήριο επίδειξης και κατασκευής χειροποίητου χαρτιού από ίνες κάνναβης.

Τα στελέχη (κορμοί) της κάνναβης είναι ένα αγροτικό απόβλητο, παραπροϊόν του θερισμού του σπόρου και των ανθών, το οποίο η ΚΑΝΝΑΒΙΟ εναποθέτει στην γη για να τον εμπλουτισμό του χωραφιού. Το σπάσιμο και η ενσωμάτωση των ξηρών κορμών όμως είναι μια προβληματική στην διαχείριση διαδικασία που φθείρει τα αγροτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες απλά να δεματοποιούν τους ξηρούς κορμούς όπως τα στάχια και να τους πουλάνε είτε για ζωοτροφή, είτε για ενεργειακή βιομάζα σε πολύ χαμηλές τιμές, από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα μια μονάδα πρώτης επεξεργασίας.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ θέλησε να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, περιορίζοντας τα αγροτικά απόβλητα και αξιοποιώντας παράλληλα τα παραπροϊόντα των κορμών (ίνα και ξύλο) που παρουσιάζουν προστιθέμενη αξία σε διάφορες εφαρμογές. Η ευκαιρία δόθηκε με τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Ερευνώ- Καινοτομώ, όπου η ΚΑΝΝΑΒΙΟ σε συνεργασία με την CHIMAR (βιομηχανικό R&D), το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δύο Τμήματα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Χημείας και Φυσικής), ερευνούν τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης της ίνας και του ξύλου για την κατασκευή σύνθετων υλικών και βιοπολυμερών που αντικαθιστούν την ξυλεία από δέντρα και τα πλαστικά από πετροχημικά.

Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ στα πλαίσια του έργου είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια, θερισμό και διαχωρισμό της ίνας από τον ξυλώδη κορμό για να ερευνηθούν οι ιδιότητές τους από τους άλλους συνεταίρους και να αναπτυχθούν καινοτόμα υλικά και προϊόντα όπως βιοπλαστικά, μοριοσανίδες, έπιπλα εκθέσεων, και άλλα.

Για τον διαχωρισμό σε πιο μεγάλη κλίμακα θα χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μηχάνημα από-ίνωσης στα πλαίσια του έργου, αλλά σε πρώτη φάση η ΚΑΝΝΑΒΙΟ θέλει να επιδείξει τον παραδοσιακό τρόπο χειρωνακτικού διαχωρισμού της ίνας από το ξύλο με το εν λόγω εργαστήριο στον Βόλο. Η ίνα και το ξύλο που θα παραχθούν, θα σταλούν στα εργαστήρια για περαιτέρω αναλύσεις, ενώ το χειροποίητο χαρτί από την ίνα της κάνναβης θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: kannabiohemp@gmail.com

ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ.Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-00008.
———————————-KANNABIO ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠΣυνεταιρισμός βιολογικής Κλωστικής Κάνναβηςποιότητα, κοινωνική συνεισφορά, αειφορία

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia