Η θέση της ΕΛΜΕΤ για τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες συναδέλφων για τα προβλήματα που προέκυψαν σε σχολεία της πόλης μας από την εφαρμογή του προτεινόμενου μοντέλου επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων από το ΥΠΑΙΘ(συνεχόμενα δίωρα ανά τμήμα χωρίς διάλειμμα) η ΕΛΜΕΤ δηλώνει τα εξής:

  • Στηρίζοντας την άποψη ότι η εκπαιδευτική εργασιακή ώρα αντιστοιχεί σε διπλάσιο ή τριπλάσιο εργασιακό χρόνο κάθε άλλης απασχόλησης υποστηρίζει ότι η  διοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη την ηλικία των ενεργών εκπαιδευτικών καθώς και τα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά του ανθρωπίνου δυναμικού των σχολείων ώστε να βελτιστοποιηθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση.
  • Αντίθετα, η συνεχόμενη διδασκαλία έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή εξουθένωση των εκπαιδευτικών με ολέθρια αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία.  Για αυτό η πρόταση του Υπουργείου για συνεχόμενα δίωρα χωρίς διάλλειμα για τους εκπαιδευτικούς και η  επιτακτική ανάγκη άμεσης προσέλευσης στην αίθουσα διδασκαλίας  δημιούργησε  στους συναδέλφους ακόμη περισσότερες ευθύνες και εργασιακό άγχος. Η οποιοδήποτε εκπαιδευτική διοικητική δομή (Υπουργείο, Περιφερειακή Διεύθυνση, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, Διεύθυνση σχολείου) θα πρέπει να φροντίζει για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελούν την καρδιά του σχολείου. Οι ενέργειες θα πρέπει να είναι σύννομες και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια του συναδέρφου και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται μέσω των διοικητικών δομών και δεν πρέπει να μετακυλίονται οι ευθύνες μέσω της ιεραρχικής δομής στον εκπαιδευτικό που συχνά νιώθει αδύναμος να αντιδράσει.

Μπορεί να ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και η ανάγκη επίλυσης των νέων προβλημάτων να πιέζουν για λύσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες των παλαιότερων γενιών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αντιεργατικές ενέργειες ή μεθοδεύσεις να  παγιωθούν.

Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών θα πρέπει να εξωτερικεύονται και να λύνονται μέσα από ειλικρινή και πραγματικό διάλογο. Η ΕΛΜΕΤ προσφέρει ένα βήμα για να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι πρακτικές και παρέχει την βοήθεια της σε όσους την χρειαστούν. 

Για  το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΑΣΧΑΛΗΣΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΜΟΥΤΟΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia