Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η σημερινή ημέρα εδώ και χρόνια για το 5ο  Γυμνάσιο Τρικάλων γίνεται αφορμή ώστε όλοι μας να επανατοποθετηθούμε όχι πάνω στην αναπηρία, αλλά τον συνάνθρωπο, το συμμαθητή, το διπλανό μας για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Το σχολείο  θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προβληματισμού μέσα από το οποίο οι μαθητές/τριες θα συνειδητοποιήσουν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρίες πραγματοποίησε  διαδικτυακή εκδήλωση. Αρχικά, έγινε εισαγωγή για τη σημασία της ημέρας και τους στόχους της εκδήλωσης  από την Διευθύντρια του σχολείου κ. Σμιξιώτη η οποία τόνισε πως «μέσα από τέτοιου είδους  δράσεις θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριες  μας ώστε  να μην έχουν προκαταλήψεις και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές αποδοχής της διαφορετικότητας και συμπερίληψης» 

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, χρησιμοποιήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα webex ως κύριο μέσο επικοινωνίας παιδαγωγών με τους μαθητές/τριες, παρουσιάστηκαν δυναμικά powerpoint και προβλήθηκαν βιντεάκια με σχετικό θέμα. Τέλος μοιράστηκαν φύλλα εργασίας,  προκλήθηκε συζήτηση και η  διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική. Οι μαθητές με την ενεργό συμμετοχή τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις στάσεις και απόψεις τους σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο σχολείο και στην κοινωνία. Κατέληξαν πως το κυρίαρχο σύνθημα της ζωής μας  πρέπει να είναι: «ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ – ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

Ψυχή των δράσεων που διοργανώθηκαν ήταν οι ειδικοί παιδαγωγοί του σχολείου κ.κ.  Διατσίγκος Δημήτριος, Μάντζιος Νικόλαος και Τσιαμούρα Σταυρούλα. Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων συγχαίρει και   ευχαριστεί πολύ τους ειδικούς παιδαγωγούς του Σχολείου για την εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση – δράση που οργάνωσαν για τους  μαθητές/τριες  μας σε ένα τόσο ευαίσθητο και ουσιαστικό θέμα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia