Θεατρικά παραμύθια στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δήμου Τρικκαίων

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία και δράση πραγματοποιήθηκε από το ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δήμου Τρικκαίων. Στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος παρουσιάστηκε το συνεργατικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Όταν τα παραμύθια συναντιούνται…» στον χώρο του ΚΔΑΠ, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022.

Σε σχετικό σημείωμά τους οι εκπαιδευτικοί της δομής τονίζουν:

«Ξεκινώντας τις φετινές καλοκαιρινές δραστηριότητες μας στο ΚΔΑΠ «Το Φρούριο», αισθανθήκαμε πως χρειαζόμασταν ανανέωση. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα «παιδιά» μας, νέες και παλιές εγγραφές, ζητούσαμε να ζήσουμε τα πρωινά μας με φαντασία, δημιουργικότητα, ελευθερία, δύναμη και αποδοχή! 

Δεν προλάβαμε να κάνουμε περισσότερες σκέψεις και ο Δήμαρχος μαζί με τους συνεργάτες του έκαναν την αρχή! Μια νέα οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα θα ξεκινούσε. Θερινό δημοτικό αθλητικό camp στο αθλητικό κέντρο του Καρακούση. Μια δεκαήμερη πλούσια αθλητική περιπέτεια για όλα τα παιδιά των ΚΔΑΠ μικρά και μεγάλα. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία!

Τα παιδιά επέστεψαν στον χώρο του ΚΔΑΠ με διαφορετική διάθεση και περισσότερο ομαδικό πνεύμα! Ήταν η κατάλληλη στιγμή να συμπληρωθεί η πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει και από καλλιτεχνικής πλευράς! Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη θεατρική ομάδα, ένα σύνολο 50 παιδιών (5 έως 12 ετών). 

Ένα καθημερινό 2ώρο θεατρικό camp αυτή τη φορά, όπου μικρά και μεγάλα παιδιά δούλεψαν και συνεργάστηκαν παράλληλα, δημιουργώντας νέες παρέες, γνωρίζοντας καλύτερα και φροντίζοντας το ένα παιδί το άλλο. 

Μέσα από την επινόηση, την δραματοποίηση και την ζωγραφική απεικόνιση συλλογικών ιδεών, που γίνονταν μικρά θεατρικά δρώμενα, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο πιθανοτήτων, επιλογών, αποφάσεων και συμπεριφορών. Δημιουργήθηκε «ένας χώρος» όπου όλοι είναι πολύτιμοι και κανένας δεν περισσεύει!

Αυτό το καλοκαίρι ήθελε να είναι διαφορετικό. Εμείς είχαμε την ανάγκη να ξεκινήσει μια καινούργια εποχή. Ανέφελη, ξέγνοιαστη ,ασφαλής και χαρούμενη. Είχαμε την ανάγκη να νιώσουμε και να θυμηθούμε πως η ευγένεια , η ανθρωπιά και η κατανόηση δεν μας ξέχασαν.

Έτσι νέες ιδέες, τολμηρά και ορμητικά έκαναν την εμφάνιση τους και ζήτησαν την συμμετοχή της πληγωμένης φαντασία μας ρωτώντας μας: 

Τι μας έλειψε; Τι θυσιάσαμε; Πού ξεχάστηκε το χιούμορ; 

Πού κρύφτηκε η ευαισθησία; Ποιος μας βλέπει όταν δειλιάζουμε; 

Πού ακουμπάμε όταν φοβόμαστε; 

Τι σκεφτόμαστε όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά; 

Ποια είναι τα εργαλεία της χαράς και της αποδοχής; 

Πόσο χώρο χρειάζομαι να δημιουργήσω για να βρεθώ ισότιμα με τον καινούργιο μου φίλο ή τον παλιό γνώριμο σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού;

Τις απαντήσεις τις δίνουν οι τέσσερις ομάδες των παιδιών και τα αντίστοιχα μικρά θεατρικά δρώμενα που φτιάχτηκαν από τις συναντήσεις των παραμυθιών! 

Όταν τα παραμύθια συναντιούνται, μοιάζουν με τους ανθρώπους που γνωρίζονται για πρώτη φορά. Πρέπει να δημιουργηθεί ο κοινός τόπος επικοινωνίας και σεβασμού. Τι κι αν διαφωνώ με όσα λες; θα σε στηρίξω και θα σε εμψυχώσω με όλη μου την δύναμη να συνεχίσεις να τα λες! 

Μικρά μαθήματα ιστορίας και ψυχικής γενναιότητας.

Από των τεσσάρων αυτών εβδομάδων συνεργατικό θεατρικό εργαστήρι, προέκυψαν τέσσερα νέα έργα, τα εξής: 

«Το σχολείο της Disney», «Η διαφορετικότητα δεν έχει σημασία», «Ο παράξενος αγώνας» και η «Παράξενη ιστορία».

Τον συντονισμό των ομάδων και την επίβλεψή τους είχε η Θεατρολόγος της δομής κ. Πατρίτσια Λάζου. Για τη διαδικασία και το δημιουργικό αποτέλεσμα συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της δομής». 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia