Κ. Παπακώστα: Ελευθερία, η ακοίμητη σπίθα των Ελλήνων…

Η Ελλάδα, είναι ίσως το μοναδικό κράτος στον κόσμο, στο οποίο έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος, όχι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της, αλλά η έναρξη της επανάστασης, του απελευθερωτικού της αγώνα. Ενδεχομένως, γιατί γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο έθνος, πόση αρετή και τόλμη, χρειάζεται η ελευθερία και ο αγώνας για την επίτευξή της. 

Μέσα από την πορεία των 200 ετών, ένα βασικό στοιχείο πρέπει να διατηρηθεί ακέραιο, το συλλογικό σθένος, που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το απαραίτητο και μοναδικό όπλο, απέναντι σε κάθε κίνδυνο. 

Άραγε, πόσο πολύ έχει δοκιμαστεί και σε πόσα σφάλματα έχει υποπέσει, η χώρα μας στην πάροδο αυτών των 200 ετών… Εξωτερικές απειλές, εσωτερικές διχόνοιες, εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις, ένας αέναος αγώνας μέχρι και σήμερα…

 Η αλήθεια είναι, πως ο δρόμος προς την ελευθερία δεν έχει τέλος, ο,τι κατακτήθηκε με μόχθο, θυσίες και αγώνες, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ή να αμφισβητηθεί, ανά πάσα στιγμή. Η ιστορική επέτειος των 200 χρόνων από την παλιγεννεσία του έθνους, μάς βρίσκει σε μια χρονική συγκυρία, που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει μια απροσδόκητη κατάσταση, στην σκιά μιας θανατηφόρας πανδημικής έξαρσης.

 Έτσι , η έννοια  ελευθερία αποκτά μια διάσταση περισσότερο συλλογική, καθώς όπως έλεγε και ο Νέλσον Μαντέλα «Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει μόνο να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά να ζεις με τρόπο, που σέβεται και εμπλουτίζει την ελευθερία των άλλων». 

Γι΄αυτόν τον λόγο, η φετινή επέτειος δεν θα πρέπει να φέρει αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα, για ένα εθνικό επίτευγμα, αλλά να αποτελέσει τον φάρο, στο σκοτάδι του φόβου και της ανασφάλειας. 

Να αποτελέσει το σημείο αναφοράς, για μια χώρα που αναγεννάται διαρκώς μέσα από τις στάχτες της, που η ανδρεία, η τόλμη και η αυτοθυσία είναι συνυφασμένες με την ελευθερία, όχι σε ατομικό αλλά σε συλλογικό επίπεδο. Αυτή η συλλογικότητα και η ομοψυχία δεν αποτυγχάνει ποτέ. 

Ας είναι η φετινή επέτειος το έναυσμα για την αφύπνιση της εθνικής μας ομοψυχίας, την οποία εμπνεόμαστε από την τόλμη και την γενναιότητα ορισμένων απλών, αλλά πραγματικά ελεύθερων ανθρώπων… 

Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα,

Βουλευτής Ν. Τρικάλων, ΝΔ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia