Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας

 `    Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Θεσσαλίας εκφράζει την αντίθεση της στην εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων στα Άγραφα και σε άλλες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, παράλληλα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών που εγκρίνουν τις ΜΠΕ η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές, για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Καταδικάζει την απρόκλητη βίαιη επίθεση της Aστυνομίας σε διαδηλωτές και τη σύλληψη 6 απ’ αυτούς, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μεταφορά και εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στον Τύμπανο Αργιθέας Καρδίτσας, με προφανή την εντολή της κυβέρνησης, που την χρησιμοποιεί ως το σιδερένιο χέρι για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την αστυνομική βία και τα δικαστήρια θα κάμψουν τον λαό που αγωνίζεται.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που προωθείται και στα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του “πράσινου ταμείου”, επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους.

Έτσι μετέτρεψαν την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως βλέπουμε πλέον, την οποία στερούνται όλο και περισσότεροι που αδυνατούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Το επιχείρημα ότι η “πράσινη ενέργεια” μέσω των ΑΠΕ προωθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Φτάνει να δει κανείς την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές των Αγράφων, στον Ασπροπόταμο και σε άλλα βουνά της χώρας μας, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, διανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, στήνοντας νέες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παράλληλα έχουμε καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, χτυπιούνται βάναυσα οι μισθοί και κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στα έργα αυτά και στην Ενέργεια γενικότερα.

Παράλληλα στη Θεσσαλία έχουμε με την έγκριση των ΜΠΕ από την περιφερειακή αρχή (ΝΔ) και δημοτικές αρχές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στερώντας απολύτως χρήσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα από το λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Θεσσαλίας αγωνίζεται ενάντια στην παράδοση της Ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Αγωνίζεται και διεκδικεί:

  • Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων -λιγνίτης- κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε φθηνή Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή Ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος».

28.7.2022

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τσιαπλές Αναστάσιος

Μπακάση Βασιλική

Νάνος Αποστόλης

Γκαραλιάκος Ζήσης

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia