Λεωνίδας Μπακούρας: Ο άνθρωπος που «απογείωσε» την ΕΔΑ Θεσσ στον τομέα της ενέργειας

Ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρείας, έχοντας την ευθύνης της οργανωτικής λειτουργίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία λειτουργεί ως αποκλειστικός διαχειριστής του δικτύου στις περιοχές της Αδείας της. Ο Γενικός Διευθυντής βρίσκεται στην Εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Στην ουσία όμως πρόκειται για τον άνθρωπο επί ημερών του οποίου η εταιρία «απογειώθηκε», χτίζοντας ένα πανίσχυρο brandname στον ενεργειακό τομέα. Από την αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής υπηρετεί και έχει εμφυσήσει στο προσωπικό της Εταιρείας τις αρχές του επαγγελματισμού, της διαφάνειας και της αμεροληψίας που διέπουν όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Πότε οραματιστήκατε ότι ο ενεργειακός κλάδος και συγκεκριμένα αυτός του φυσικού αερίου θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην επαγγελματική πορείας σας;

Η προσωπική μου διαδρομή είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία του φυσικού αερίου από την έλευση του στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη μέχρι και σήμερα. Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας 22 χρόνια πριν δημιούργησαν σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, οι οποίες αποτέλεσαν εφαλτήριο για την μετέπειτα επαγγελματική μου διαδρομή.

Όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια προς τις υψηλές απαιτήσεις του κλάδου και ανταποκρινόμενος στο ρόλο μου στην Εταιρεία, συνέβαλλα με κάθε δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τις αρχές και τους μετόχους στη διαμόρφωση θεσμικών και τεχνικών διαδικασιών ώστε να αναπτυχθεί η αγορά του Φυσικού Αερίου. Όφειλα να βρω τον τρόπο ώστε να συνθέσω διαφορετικές νοοτροπίες, σε μια χώρα που δεν είχε την εμπειρία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τη μία λοιπόν, ο στρατηγικός επενδυτής κι από την άλλη το ελληνικό δημόσιο, έπρεπε να βρουν κοινό βηματισμό. Πράγμα δύσκολο αρχικά, που όμως χάρις στις προσπάθειες έγινε κατορθωτό να αποβεί αποτελεσματικό. Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύξαμε και διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για την ενημέρωση των καταναλωτών και των εμπλεκόμενων φορέων, εδραιώνοντας την κουλτούρα της ασφαλούς χρήσης του φυσικού αερίου και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη τόσο προς το καύσιμο όσο και προς τον Διαχειριστή.

Η ευρεία αναγνώριση της Εταιρείας σε εθνικό αλλά και Πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή για εμένα αλλά και πυξίδα για τον περαιτέρω σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Είστε στο τιμόνι της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από την ίδρυσή της και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η εταιρεία παρουσιάζει ανοδική πορεία. Πού την αποδίδετε;

Στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, βασίζουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική, σε μια ολιστική θεώρηση των αρχών και των δεσμεύσεων μας, μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας. Αυτή είναι και η προσέγγιση μου από την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας αλλά ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, η οποία εστιάζει στην ανάληψη δυναμικών αλλά και τολμηρών πρωτοβουλιών που έχουν ως επίκεντρο την επιχειρησιακή αριστεία και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι βέλτιστες πρακτικές διοίκησης, υπό το πρίσμα ενός δημιουργικού management, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει το προσωπικό μας, αποτελούν τα θεμέλια της επιτυχημένης μας πορείας. Με απλά λόγια, η δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος, επιτρέπει την άρτια οργάνωση και υλοποίηση του μακροχρόνιου σχεδιασμού μας, με αφοσίωση και υψηλό επαγγελματισμό.

Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής δομής, ενώ μέσω του συστήματος αξιολόγησης, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Με τον τρόπο αυτό, διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των στελεχών μας στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Εταιρείας.

Οι δύσκολες συνθήκες που κληθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να διαχειριστούμε σε συνδυασμό με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, λειτούργησαν ως επιταχυντές για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους μηχανισμούς απόκρισης της Εταιρείας για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας, την ασφαλή λειτουργία του Δικτύου Διανομής και την επίτευξη συνολικά του επενδυτικού μας σχεδιασμού.

Πόσο έχει επηρεάσει η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη μετάβαση στη χρήση του φυσικού αερίου; Ποια τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου για τον Έλληνα καταναλωτή;

Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον που επικρατεί τόσο από την υγειονομική όσο και από την ενεργειακή κρίση, ολοκληρώσαμε άλλη μια επιτυχημένη χρονιά το 2021 με 26.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης καταναλωτών.

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη της αγοράς και η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας μας και το 2022. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργοποιημένοι καταναλωτές της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη ανήλθαν σε 5.089, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο. Αντίστοιχα, οι συνολικές διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου του τριμήνου ανήλθαν σε 266,1 ~εκατ. κ.μ αυξημένες κατά 12,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Οι καταναλωτές, διατηρούν διαχρονικά την εμπιστοσύνη τους και απολαμβάνουν τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου. Και όχι τυχαία. Στη διαδρομή των 22 χρόνων του, το φυσικό αέριο αποτελεί αποδεδειγμένα το πιο ασφαλές, εύχρηστο και οικολογικό συμβατικό καύσιμομε πολλαπλά πλεονεκτήματα για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η Ε.Ε. έχει βασίσει την ενεργειακή της μετάβαση στο φυσικό αέριο για την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

 Πώς κρίνετε την ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ποιες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν;

Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών εξελίξεων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική αγορά ενέργειας, με σημαντικές ανακατατάξεις δυνάμεων που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την τρέχουσα κατάσταση και την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε.

Σε συνέχεια των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία προκύπτει αναπόφευκτα η ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη των κρίσιμων υποδομών αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφισταμένων. Η ελληνική αγορά ενέργειας παρουσιάζει ισχυρή δυναμική, ενώ καταλύτης στην ισχυροποίησή της, αποτελούν οι επενδύσεις στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής.

Σε αυτή τη κατεύθυνση έχουν ήδη προγραμματιστεί έργα όπως η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, η κατασκευή μονάδων FSRU και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε Πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αλλά και κόμβο ενεργειακής ασφάλειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επάρκειας εφοδιασμού των καταναλωτών.

Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως το κύριο καύσιμο που θα οδηγήσει την ομαλή μετάβαση στις ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη προσπάθεια όμως, σημαντικός αναδύεται ο ρόλος των ανανεώσιμων αερίων που αναμένεται να προσφέρουν ευελιξία και βιωσιμότητα σε αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση. Το βιομεθάνιο και το υδρογόνο καθίστανται κύριοι φορείς για την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του τελικού ενεργειακού μίγματος. Επιπλέον θα τονώσουν την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Μιας και μιλάμε για την ενεργειακή κρίση, η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων αερίων (στόχος που έχει τεθεί και στο πρόσφατο σχέδιο REpowerEU) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην απεξάρτηση της ΕΕ από τις Ρωσικές εισαγωγές.

Εμείς ως ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συμμετέχοντας στον οργανισμό για τη βιωσιμότητα GD4S, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του πλαισίου για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων και τη βιωσιμότητα των δικτύων διανομής.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το προσεχές διάστημα;

Με την ίδια δυναμική η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιεί ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 33,5 εκ. € για το έτος 2022. Κύριοι αναπτυξιακοί μας πυλώνες αποτελούν η ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Λειτουργικού μας μοντέλου. Συνεχίζουμε την μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας μας κατασκευάζοντας σύγχρονες υποδομές στη βάση τεχνοοικονομικών παραμέτρων, που εγγυώνται τη βιωσιμότητα του δικτύου διανομής.

Ένα ακόμα έργο που έχει αναλάβει η Εταιρεία εντός του 2022, είναι η σύνδεση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α) με το δίκτυο διανομής στη Θεσσαλία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας υπέβαλλαν αίτηση σύνδεσης 18 νέες μονάδες συνολικής ισχύος 83MW σε υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα σπουδαίο project που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα θα ενισχύσει την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφέρω άλλη μια πρωτοπορία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της πρώτης χερσαίας δορυφορικής εγκατάστασης αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα για την τροφοδότηση απομακρυσμένου δικτύου. Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί στην Ελασσόνα του Ν. Λάρισας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2022, με την έκδοση και του σχετικού τεχνικού κανονισμού.

Πηγή: Karfitsa.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia