«Μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης» από το Κέντρο Κοινότητας Πύλης.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύλης σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, μια δημιουργική ομάδα για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής επικοινωνίας και έκφρασης των νέων ανθρώπων, πραγματοποίησαν τον μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο, δράση που αφορούσε μαθητές σχολείων στον Δήμο Πύλης.

Τα «μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης», όπως ονομάζεται η δράση, αποτελούν μέρος  του εκπαιδευτικού προγράμματος « Μαθήματα με φως στο σκοτάδι» του Νεανικού Πλάνου , ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 6-18 ετών , ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που έχουν ελάχιστη ή περιορισμένη πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά.  Στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πύλης με το Νεανικό πλάνο, πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες προβολές εγκεκριμένων ταινιών σε σχολεία. Συγκεκριμένα συμμετείχαν,  το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Ελάτης, το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Στουρναρέϊκων, το δημοτικό σχολείο Πύλης, το γυμνάσιο Πύλης,  το δημοτικό σχολείο Φιλύρας, το δημοτικό σχολείο Φήκης και το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Πιαλείας. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία του κινηματογράφου μέσω της προβολής της ταινίας «Το Αγόρι και ο Κόσμος» (animation) καθώς και την ταινία “Supa modo-Οι ήρωες ζουν για πάντα” και έπειτα να συζητήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν μέσω των ταινιών.

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη και κάποιες φορές αρκετά συγκινητική καθώς διαπιστώσαμε πως υπήρχαν παιδιά που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ ταινία στον κινηματογράφο αλλά και επειδή οι ήρωες των  ταινιών  τους συνέπαιρναν  στον δικό τους κόσμο και τους έδιναν ερεθίσματα για δημιουργία κριτικής σκέψης στα πλαίσια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές άλλοτε σχεδίαζαν και άλλοτε κατασκεύαζαν εικόνες και δημιουργίες δίνοντας το δικό τους νόημα και αίσθημα καθώς και την δική τους οπτική για το πώς θα ήθελαν να είναι ο δικός τους κόσμος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, αρχικά το Νεανικό Πλάνο για την ευγενική προσφορά των περιορισμένων προβολών των ταινιών, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς  των παραπάνω σχολείων που δέχτηκαν και αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, Τον Δήμο Πύλης για την υποστήριξη στην υλοποίηση αλλά κυρίως τους μικρούς θεατές μας που συμμετείχαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, δίνοντας κάθε φορά μια νότα ευαισθησίας και ενσυναίσθησης  και προβάλλοντας την ανάγκη τους για αγάπη και αποδοχή. Και οι δυο ταινίες  στοχεύουν  στην ενίσχυση  του να κυνηγάμε πάντα τα όνειρα μας, να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια παρ’ όλες τις δυσκολίες και να πιστεύουμε πως είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τον κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε!! Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!!!!

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia