Νέο αντιπλημμυρικό έργο 1.800.000 ευρώ από την  Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Πηνειό ποταμό από  Ομόλιο μέχρι Κουτσόχερο 

Νέο έργο  με στόχο την  αντιπλημμυρική προστασία  παρόχθιων εκτάσεων στις κοίτες του Πηνειού ποταμού  στην Π.Ε. Λάρισας δημοπρατεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.800.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και περιλαμβάνει   καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού, μαζί  με  προστασία και  ενίσχυση των πρανών στις περιοχές: Ομόλιο, Γυρτώνη,  Φαλάνη, Πλατανούλια και  Κουτσόχερο.

 «Στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας  βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση και ακολουθούμε την φιλοσοφία build back better, για να  προλάβουμε τις επικίνδυνες επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Και το κάνουμε με έργα που μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, έργα που διεκδικούμε, δημοπρατούμε  και υλοποιούμε με ταχύτητα.  Στον Πηνειό ποταμό, στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθαρίζουμε την κοίτη και ενισχύουμε τα αναχώματα στην διαδρομή από  Ομόλιο,  Γυρτώνη,  Φαλάνη,  Πλατανούλια μέχρι το Κουτσόχερο. Πρόκειται για  ένα μεγάλο  περιβαλλοντικό έργο που  δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για  ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, καλλιέργειες, δημόσιες υποδομές. Τα έργα μας  αντέχουν και αποδίδουν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, στις όλο και πιο συχνές και σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.  

Στοιχεία του έργου

Αντικείμενο  του έργου είναι η  συντήρηση και  αποκατάσταση υφιστάμενων  αντιπλημμυρικών έργων  του Πηνειού ποταμού, τα οποία υπέστησαν ζημία από τη θεομηνία ΔΙΟΜΗΔΗΣ στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2022.

 Προβλέπονται:

-Καθαρισμός  της κοίτης  του Πηνειού ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις και

-Προστασία και συντήρηση των πρανών της βαθείας κοίτης.

Συγκεκριμένα, για  την απρόσκοπτη διόδευση της παροχής των νερών του Πηνειού  προβλέπεται ο καθαρισμός της κοίτης καθώς και των πρανών από φερτά υλικά, απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση (φυτά, θάμνοι, δενδρύλλια), όπου απαιτείται.

Τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής θα μεταφερθούν και θα διαστρωθούν σε κατάλληλες θέσεις απόθεσης. 

Επιπλέον προβλέπεται  προστασία και ενίσχυση των πρανών της βαθείας κοίτης του υδατορέματος Πηνειού ποταμού στις θέσεις: Ομόλιο Δήμου Αγιάς, Γυρτώνη Δήμου Τεμπών,  Φαλάνη Δήμου Λαριασίων, Πλατανούλια Δήμου Τυρνάβου, Κουτσόχερο Δήμου Λαριααίων, καθώς και σε σποραδικές θέσεις όπου έχει  προκληθεί βλάβη.

Η προστασία και ενίσχυση  των πρανών γίνεται με  την τοποθέτηση λιθορριπής, ώστε να ανακοπεί η ισχυρή υποσκαφή που υπέστησαν λόγω της πλημμυρικής ροής του ποταμού κατά την περίοδο των ισχυρών βροχοπτώσεων  του 2022.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia