Παπαστεργίου: Πρόληψη με σχέδιο για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Το νέο Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις δασικές πυρκαγιές παρέδωσε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 , με τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, συζητήθηκαν η  προετοιμασία και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου αφορά στη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Δημοτικών Αρχών στον τομέα της πυροπροστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΓΓΠΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και στο πλαίσιο αυτό. Σκοπός του Σχεδίου είναι πρωτίστως η συνδρομή προς τους Δήμους στην άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις Δασικές Πυρκαγιές σε τοπικό επίπεδο, στη βάση ενός συνεκτικού προτύπου, με αναλυτική δομή και περιεχόμενο, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτά εναρμονίζονται με το αντίστοιχο Γενικό Σχέδιο «Ιόλαος» της ΓΓΠΠ. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι το Σχέδιο αποτελεί «χρήσιμο εργαλείο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην καταστολή».

Και επεσήμανε ότι «η πετυχημένη συνεργασία της ΓΓΠΠ και της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της πανδημίας του co-vid 19, αποτελεί για μας μια καλή πρακτική στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, την οποία μπορούμε να επαναλάβουμε και στην περίπτωση της αντιπυρικής περιόδου». 

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ η Αυτοδιοίκηση θα δώσει κι αυτή τη χρονιά τη μάχη, για να διαφυλάξει το φυσικό πλούτο των τοπικών μας κοινωνιών». 

Βήματα υλοποίησης

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, το πρότυπο αυτό σχέδιο θα δοθεί σε όλους τους Δήμους, μαζί με οδηγίες για την άμεση και ορθή συμπλήρωσή του. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συσκέψεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν προβληματισμοί και απορίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων και στην αποστολή προς την ΓΓΠΠ για έγκριση.
Επίσης θα οργανωθούν ημερίδες για την καλύτερη ενημέρωση και καταγραφή τυχόν αποριών, προκειμένου η «ασπίδα» για το φυσικό περιβάλλον να λειτουργήσει σωστά. Το σχετικό Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου θα αναρτηθεί την Πέμπτη, 14 Μαΐου, στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ και της ΓΓΠΠ και θα είναι διαθέσιμο για κατέβασμα.

 Δηλώσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τα στελέχη της ΓΓΠΠ για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας που έφερε την Ελλάδα να αποτελεί διεθνές παράδειγμα.  Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σημείωσε ότι η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επανέφερε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, τονίζοντας ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία.  . 

Στη σύσκεψη επίσης, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτριος Κάρναβος, καθώς και στελέχη της ΓΓΠΠ και της ΚΕΔΕ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia