«Πράσινη» καινοτομία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με πιλοτικό έργο επανάχρησης δομικών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις

Πιλοτικό έργο  ανάπλασης δημόσιου χώρου με χρήση ανακυκλωμένων δομικών υλικών, που προέρχονται  από εκσκαφές και κατεδαφίσεις,  δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Condereff . Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση  με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που οδηγεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας  μέσω της ανακύκλωσης,  που αποτελεί έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και εναρμονίζεται  με την  εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση των δευτερογενών αδρανών υλικών σε δημόσια αλλά  και ιδιωτικά έργα.

 Στο πλαίσιο της μελέτης και της υλοποίησης του πιλοτικού αυτού έργου, οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Λάρισας πρόκειται να  συνεργαστούν με το Εργαστήριο Δημοσίων Έργων, ώστε να ελεγχθούν τα υλικά, η επάρκεια και η ροή τους, και να γίνει μια πρώτη προσπάθεια πιστοποίησης τους,   σύμφωνα με τις ισχύουσες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές.

«Σε μια εποχή που η ταχύτητα, ο ρυθμός, ο αυτοματισμός ενεργειών και η απλοποίηση   αποτελούν αίτημα της κοινωνίας και προϋπόθεση για την  βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωράει συστηματικά,  «επενδύοντας» στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.  «Η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια με διακριτό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βραβευμένη με το πρώτο  Green Award  2021  στην κατηγορία πρότυπες περιβαλλοντικές πολιτικές σε περιφέρεια,  για το σύνολο των έργων και δράσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί. Η ενίσχυση του τομέα της Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες μας τόσο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όσο και για την επόμενη  περίοδο 2021-2027. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός  σημαντικών έργων ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από τους ΦΟΔΣΑ, τους Δήμους και την Περιφέρεια, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική προχωράμε σε  νέα έργα και πιλοτικές  δράσεις που προσφέρουν νέες, «πράσινες» ευκαιρίες ανάπτυξης» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) είναι τα βαρύτερα και πιο ογκώδη ρεύματα αποβλήτων και καταλαμβάνουν στην Ευρώπη το 25%-30% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεργάζεται στο πρόγραμμα Interreg Europe Condereff με επτά φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και Ερευνητικά Ιδρύματα  και Ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη. Η συνεργασία με τους εταίρους,  έδειξε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα υλικά, κυρίως από κατασκευές και κατεδαφίσεις (ξύλο, σκυρόδεμα, γυαλί, μέταλλο), είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν στα δημόσια έργα, λόγω της έλλειψης  πιστοποίησης, αλλά και της επάρκειας αυτών σε κοντινή απόσταση.

Σε εθνικό επίπεδο, οι δεσμεύσεις της χώρας περιγράφονται κυρίως τόσο στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 (ΠΥΣ 39/31-08-2020, ΦΕΚ 185/Α/2020), όσο και στο Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΚΥΑ Αριθμ. 14900/08-02-2021, ΦΕΚ 466/Β/2021), καθώς και στο υπό έγκριση Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία-Οδικός Χάρτης. Οι δεσμεύσεις εστιάζουν στην αντιμετώπιση των αποβλήτων ως αξιοποιήσιμου πόρου, την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάκτησης και την ανάπτυξη αγορών για τα δευτερογενή υλικά που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους.

Στο   ευρωπαϊκό πρόγραμμα Condereff συμμετέχουν ως εταίροι οι :

• Περιφέρεια Θεσσαλίας

• Περιφέρεια Lazio (Ιταλία)

• Πολυτεχνείο της Valencia (Ισπανία)

• Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Pardubice (Τσεχία)

• Επαρχιακή Κυβέρνηση Styria (Αυστρία)

• Οργανισμός για την Ενέργεια και το Περιβάλλον της Περιφέρειας Auvergne-Rhône-Alpes (Γαλλία)

• ΕΝΕΑ – Εθνική Υπηρεσία της Ιταλίας για Νέες Τεχνολογίες, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη

• ISW – Ινστιτούτο Διαρθρωτικής Πολιτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Γερμανίας.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia