Πραγματοποίηση επιμορφωτικής συνάντησης για το εργασιακό άγχος

Πραγματοποίηση επιμορφωτικής συνάντησης για το εργασιακό άγχος.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Το εργασιακό άγχος» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.ΑΣ.Υ. Τρικάλων στο Μουσείο Τσιτσάνη και αφορούσε στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης.

             Εισηγητές της εν λόγω επιμόρφωσης ήταν η κα Φωτεινή Καλτσά, ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.ΑΣ.Υ και ο κ. Απόστολος Σπαθής, προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.ΑΣ.Υ. Τρικάλων.

Η κα Καλτσά αναφέρθηκε στον ορισμό του εργασιακού άγχους, στους παράγοντες που το προκαλούν, στον εντοπισμό και την αναγνώρισή του, στις μεθόδους διάγνωσης, στις συνέπειές του, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Ο κ. Σπαθής παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για το εργασιακό άγχος, η οποία διεξήχθη για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, τον Δεκέμβριο του 2022.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Εντούτοις, όταν αντιμετωπίζονται με τη δημιουργία απλών,  πρακτικών εργαλείων, μπορούν να είναι εξίσου διαχειρίσιμοι με οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία στον εργασιακό χώρο».

Σύμφωνα  με τα αποτελέσματα της έρευνας, για τους εργαζόμενους, σε όλους τους δείκτες των αξόνων που προσδιορίζουν  πηγές άγχους, δηλαδή της υγείας, της προσωπικής ευεξίας, τους χώρους εργασίας, τις εργασιακές συνθήκες και τον τύπο προσωπικότητας του εργαζομένου, δεν παρατηρήθηκε έντονη και ακραία κατάσταση που να υποδεικνύει πηγή άγχους.

Ωστόσο, υφίστανται εργασιακό άγχος σε περιορισμένη και ελεγχόμενη κλίμακα που σχετίζεται κυρίως με τον τύπο προσωπικότητας του καθενός, τις ανθυγιεινές συμπεριφορές και συνήθειες (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ουσιών κ.λ.π.) και τα θέματα υγείας, όπως κόπωση και σωματικοί πόνοι.

Γενικά οι υπάλληλοι επιτελούν ένα ποιοτικά ενδυναμωμένο  διοικητικό έργο, καθιστώντας την υπηρεσία εύρυθμη και αποτελεσματική.

                                                                                                                                               Από τη ΔΔΕ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia