Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στο Bremerhaven της Γερμανίας

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στο Bremerhaven της Γερμανίας

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στην 6η και τελευταία διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Career Orientation in Schools – Curricula Project» (Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα σχολεία – Αναλυτικό Πρόγραμμα σπουδών) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bremerhaven της Γερμανίας   από την 01 έως και τις 05 Μαΐου 2023. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε σαν στόχο να προετοιμάσει καλύτερα τους νέους για τη μελλοντική αγορά εργασίας και να τους διδάξει βασικές δεξιότητες έτσι ώστε  να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου,παρουσίασαν τις εργασίες τους που αφορούσαν στα προγράμματα πρακτικής άσκησης-μαθητείας,παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε μαθήματα που αφορούσαν στον επαγγελματικό προσανατολισμό, πήραν μέρος σε διάφορα εργαστήρια  και σε πολιτιστικές δραστηριότητες με τους υπόλοιπους μαθητές από 5 σχολεία της Ευρώπης, που οργάνωσε το σχολείο του Bremerhaven «Lloyd Gymnasium». Οι καθηγητές είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν συγκρίσεις πάνω στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχόντων σχολείων, ειδικά στον τομέα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Μετά το πέρας των εργασιών στο σχολείο,οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το “Klimahaus” το σπίτι του κλίματος, έναν μοναδικό χώρο γνώσης και εμπειρίας σε θέματα κλίματος, κλιματικής αλλαγής και καιρού. Είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ”German Emigration Center” Γερμανικό Κέντρο Μετανάστευσης,ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της γερμανικής μετανάστευσης, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το μεγαλύτερο θεματικό μουσείο της Ευρώπης για τη μετανάστευση. Πολύ σημαντική ήταν η ενημέρωση που είχαμε στο ξενοδοχείο “Atlantic Hotel Sail City” όσον αφορά στο πρόγραμμα της μαθητείας, στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές όλων των σχολικών μονάδων του Bremerhaven. Επίσης πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη της Βρέμης και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διήρκησε δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων μετακινήθηκαν εικοσιένα μαθητές  σε πέντε προορισμούς. Τα σχολεία που συμμετείχαν στη σύμπραξη αυτή είναι τα: Lloyd Gymnasium from Bremerhaven (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), IIS Francesco Orioli (ΙΤΑΛΙΑ), Escola Básica e Secundária Com P/E da Calheta (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), Bornova Anadolu Lisesi (ΤΟΥΡΚΙΑ) και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Οι μαθητές που πήραν μέρος ήταν οι Βασιλική Καραμίντζιου,Ευαγγελία Κυριάκου,Άγγελος Πετούκι, Νικόλαος Τζατζάκης και Παναγιώτης Σβάνας,με συνοδούς καθηγητές τον κ. Γεώργιο Γίδα και κα. Ευαγγελία Μανίκα.

Μια ακόμα προσπάθεια ανταλλαγής εκπαιδευτικών προβληματισμών και γνωριμίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών έλαβε τέλος.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia