Φώτης Καψάλης: Το όραμα για την αντιστροφή του Brain Drain στα Τρίκαλα

Φώτης Καψάλης: Το όραμα για την αντιστροφή του Brain Drain στα Τρίκαλα.

Με μότο «Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλάβουμε δράση» ο υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων Βολτ Ελλάδας μέσω της συμμαχίας Πρασινο και Μωβ, Φώτης Καψάλης, αναλύει το όραμά του για την αντιστροφή του Brain Drain στα Τρίκαλα.

Αναφέρεται στα βήματα και τις δράσεις που πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές στο νομό, να υπάρξει αναζωπύρωση της καινοτομίας, να ενδυναμωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και να προωθηθεί η μοναδικότητα της ταυτότητα των Τρικάλων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα Τρίκαλα, με τα γραφικά τοπία, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την παραγωγικότητα της γεωργίας, διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες. Ωστόσο, ένα πιεστικό ζήτημα απειλεί αυτό το δυναμικό – η κρίση της μαζικής μετανάστευσης ή «brain drain», όπου νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα Τρίκαλα για καλύτερες ευκαιρίες αλλού. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλάβουμε δράση.

Οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης, οι ανεπαρκείς υποδομές και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη οδηγούν πολλά άτομα να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες πόλεις ή ακόμη και σε άλλες χώρες. Τα ζητήματα αυτά επιδεινώνονται από τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση.

Οι βαθύτερες αιτίες του brain drain απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση. Είναι κρίσιμης σημασίας για τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να επενδύσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολουθούν μερικά από τα οράματά μου για την περιοχή μας:

1. Βελτίωση των υποδομών: Είναι καιρός να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές των Τρικάλων, προωθώντας μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταφορές, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο και δημόσιες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ότι η περιοχή μας θα παραμείνει ανταγωνιστική στην οικονομία του 21ου αιώνα.

2. Αναζωπύρωση της καινοτομίας: Η δημιουργία ερευνητικών κέντρων, θερμοκοιτίδων και κόμβων καινοτομίας μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των start-ups και να προσελκύσει εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στα δυνατά σημεία των Τρικάλων, όπως η γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.

3. Ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρηματιών: Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η πρόσβαση σε κεφάλαια, η καθοδήγηση επιχειρήσεων και η στοχευμένη εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την επιτυχία αυτών των επιχειρήσεων.

4. Επένδυση στην εκπαίδευση: Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η επέκταση του φάσματος των μαθημάτων και των πτυχίων που προσφέρονται στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Τρικάλων μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχα άτομα. Συνεργασίες με πανεπιστήμια σε μεγαλύτερες πόλεις ή στο εξωτερικό θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων.

5. Προώθηση της μοναδικής ταυτότητας των Τρικάλων: Η πολιτιστική κληρονομιά και η φυσική ομορφιά των Τρικάλων θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την προσέλκυση τουρισμού και συναφών βιομηχανιών. Με την προώθηση της μοναδικής ταυτότητας της περιοχής, τα Τρίκαλα μπορούν να γίνουν προορισμός τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους επιχειρηματίες που αναζητούν έμπνευση και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Ως υποψήφιος βουλευτής του Βολτ Ελλάδας, μέσω της συμμαχίας Πρασινο και Μωβ, είμαι βαθιά προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της κρίσης του brain drain και στην απελευθέρωση του απίστευτου δυναμικού που κρύβει η περιοχή μας. Αγκαλιάζοντας την ενότητα, την πρόοδο και την καινοτομία, μπορούμε να μετατρέψουμε τα Τρίκαλα σε έναν κόμβο πολιτισμού, εκπαίδευσης και οικονομικής ανάπτυξης.
Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και την περιοχή μας.».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia