Δριστέλλα: “Το πλυντήριο της φύσης”

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Οι Δριστέλλα η (ντριστέλλα) είναι βιολογικά πλυντήρια, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά (συνήθως πεύκο και ρόμπολο). Δεν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά και μπορούν να πλύνουν ρούχα και κάθε λογής υφάσματα, ακόμη και χαλιά, κλινοσκεπάσματα και βελέντζες, αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη και την ορμή του νερού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και νερό


Δεν πρόκειται για νέο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά για την παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό που κατασκευάζονταν γύρω στα 1900 σε ορεινές περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού. Βέβαια, οι δριστέλλες είναι κάτι παραπάνω από απλά φυσικά πλυντήρια. Η χρησιμότητά τους, πέρασε στο σήμερα κρατώντας ζωντανές τις μνήμες παλαιότερων εποχών. Σε κάθε ορεινή γωνιά, θα βρει κανείς, ευτυχώς ακόμη, τις γραφικές δριστέλλες να δροσίζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τους χειμωνιάτικους θησαυρούς των νοικοκυριών μας. Η περίοδος του φυσικού πλυντηρίου ξεκινά από τα τέλη Απριλίου. Όσο περνά ο καιρός και μπαίνουμε στους μήνες του καλοκαιριού, όλο και περισσότεροι, την επισκέπτονται για να πλύνουν τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά κτλ, συνδυάζοντας τις εργασίες καθαριότητας με την απόλαυση του φυσικού τοπίου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες


Το μέλλον όμως είναι αβέβαιο. Σήμερα, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νεροτριβές είναι η εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής τους. Τσιμέντο και λαμαρίνες έχουν αντικαταστήσει το πεύκο και το ρόμπολο προς χάριν της ευκολίας. Πολλοί από τους παραδοσιακούς τεχνίτες του φυσικού πλυσίματος, προβληματίζονται ότι ίσως μετά από λίγα χρόνια, υπάρξει και ημερομηνία λήξης για την τέχνη τους. Η παρέμβαση της πολιτείας είναι απαραίτητη ώστε να διασωθεί αυτό το στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες


Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας στο σήμερα απολαμβάνει κανείς πολλαπλά οφέλη από το να επισκεφθεί μία δριστέλλα. Μια βόλτα σ’ ένα ορεινό χωριό όπου θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τις ομορφιές της φύσης, ένα κρύο αναψυκτικό στο ταβερνάκι δίπλα από τη δριστέλλα, ο νερόμυλος που λειτουργεί αδιάκοπα και η δροσιά του τρεχούμενου νερού, είναι ιδανική εικόνα και αίσθηση. Και μόνο γι΄αυτό, αξίζει έστω και μία φορά να επισκεφθεί κανείς μια δριστέλλα για να κλέψει λίγο από τη δροσιά της!!!!! 

Ευάγγελος Γιαννούχος

Copyright 2023

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia