Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη

Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη

Tο βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί», παρουσιάζεται την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις  7 μ.μ., στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας  (2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος). Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, με πρόλογο του αείμνηστου, ομότιμου καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος το χαρακτηρίζει «υπόδειγμα τοπικής ιστορίας και διανοητική πρόκληση για αντίστοιχες μελέτες και σε άλλες περιοχές». Το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Βολιώτης εικαστικός-καθηγητής Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τον εκδοτικό φορέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου,  την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας του, Πάνος  Σκοτινιώτης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο  Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος  της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, και ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος του  Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε. Ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, θα συντονίσει τη συζήτηση.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό ερευνητικό και βιβλιογραφικό κενό. Με ρέουσα αφήγηση, διεισδυτική ανάλυση, πλούσια τεκμηρίωση και διεπιστημονική προσέγγιση, η μελέτη συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών, πρωτογενούς υλικού  και δευτερογενών πηγών, που υπήρξαν καρπός μιας ιδιαίτερα απαιτητικής έρευνας. Μέσα από τις 700 σελίδες του βιβλίου, στις οποίες εμπεριέχονται και 411 πίνακες, 12 διαγράμματα και 103 φωτογραφίες, ξετυλίγεται η πολιτική και εκλογική ιστορία της Μαγνησίας από το τέλος του Μεσοπολέμου έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών και σκιαγραφούνται οι  οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές μεταβολές. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της μελέτης αποτελεί η συνάρθρωση του τοπικού (της Μαγνησίας) με το πανελλαδικό (την εθνική κλίμακα). Στο  παράρτημα του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει και ευρετήριο των 1.982 ονομάτων προσώπων που αναφέρονται στη ροή του κειμένου.

Η υποδοχή του βιβλίου από το αναγνωστικό κοινό  και από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες και ιστορικούς υπήρξε θερμή, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικές είναι οι κριτικές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κεντρικά και τοπικά  μέσα ενημέρωσης, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για «επίτευγμα» κάνει λόγο ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής Αντώνης Λιάκος, ευχόμενος να «λειτουργήσει το βιβλίο ως παράδειγμα», ώστε «να αποκτήσουμε ανάλογες μελέτες και για άλλες περιοχές της χώρας». Ως «μακρόπνοη έρευνα πολιτικής επιστήμης» το χαρακτηρίζει ο γνωστός βιβλιοκριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Σε μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο, με την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη να ρίχνει βαριά τη σκιά της, η ψύχραιμη και νηφάλια ματιά με την οποία ο συγγραφέας της μελέτης προσεγγίζει τα ιστορικά – πολιτικά γεγονότα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Είναι σίγουρο ότι το ξεχωριστό αυτό βιβλίο θα αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για τη Μαγνησία. Γι΄ αυτό και η παρουσίασή του στον Βόλο, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia