Αρχίζουν τα… όργανα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Και φέτος, την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων θα υποδεχθεί νέους και νέες που επιθυμούν να μάθουν μουσικό όργανο και να μετάσχουν στις δραστηριότητές της.

Η Δημοτική Φιλαρμονική είναι οργανικό μέρος του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Οι εγγραφές στα τμήματα της Φιλαρμονικής θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 18:00 – 20:00, στον χώρο της Δωροθέας Σχολής (Στ. Σαράφη 42), από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020. Η προσέλευση στο κτίριο θα γίνεται με μάσκα και ανά 2 άτομα.  

Στα τμήματα της φιλαρμονικής μπορούν να εγγραφούν μαθητές από Ε’ Δημοτικού και άνω, όπως επίσης και ενήλικες.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:

  • Θεωρητικών
  • Ξύλινων Πνευστών
  • Χάλκινων Πνευστών
  • Κρουστών Μπάντας
  • Μουσικών Συνόλων (πνευστών, κρουστών και μικτά)
  • Ορχήστρας (μπάντα)

Η συμμετοχή των μαθητών στα τμήματα της φιλαρμονικής είναι δωρεάν με υποχρέωση την συμμετοχή τους στα μουσικά σύνολα και στην ορχήστρα.

Για την διεξαγωγή των μαθημάτων και γενικά των τμημάτων της φιλαρμονικής θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19, όπως αυτά θα διαμορφωθούν βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία. Βάσει δε της πορείας της πανδημίας, εάν κριθεί σκόπιμο, δύναται να συμπεριληφθεί στον τρόπο διδασκαλίας και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ιστορική διαδρομή 

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η επίσημη ίδρυσή της έγινε το 1896 με την ονομασία «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΚΚΑΛΩΝ», αλλά η πρώτη συγκρότηση της μπάντας πραγματοποιήθηκε το 1902. 

Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης. 

Το 1938 ιδρύεται η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και το 1954 θεσμοθετείται με Βασιλικό Διάταγμα. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας- Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από τη Δ.Φ.Τ. διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας, ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί.

Στόχοι της Δ.Φ.Τ. είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών- φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Δ.Φ.Τ. και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της & η συμβολή της στην λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών- εθνικών και τοπικών εορτών.

Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή το οποίο και εκτελούν σε συναυλίες, Φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε τοπικές κοινότητες, συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης, δίνουν το παρόν σε Θρησκευτικές εορτές, Εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων είναι η αρχιμουσικός, κα Μαίρη Μητσοπούλου.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia