Εκδήλωση γνωριμίας, εξερεύνησης & διάδοσης του έργου του σπουδαίου κομμουνιστή εικαστικού Δημήτρη Κατσικογιάννη

Το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή ζωγράφου και γλύπτη Δημήτρη Κατσικογιάννη, που φέτος συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από το θάνατο του, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, με εκδήλωση που οργανώνει, το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 7:00 μ.μ. στο «Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη».

Στην εκδήλωση θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • από την Σαββίνα Λίτση, μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με μεταπτυχιακό στην Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, με θέμα «εξερευνώντας το άγνωστο έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη».
  • από τον Γιώργο Καΐκη , μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Τρικάλων, με θέμα, «ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ για να γίνει το έργο του μοναδικού εικαστικού Δημ. Κατσικογιάννη, “κτήμα” του λαού μας».
  • από την Άννα Σπανοπούλου, μέλος της πολιτιστικής επιτροπής της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και ιστορικό τέχνης με θέμα «Καλλιτέχνες της περιοχής μας και η συνεισφορά στην αντίσταση του λαού μας».

Όπως είναι γνωστό, σήμερα, περίπου 1.200 έργα ζωγραφικής και 110 γλυπτικές συνθέσεις βρίσκονται στο «Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» στα Τρίκαλα, στο κτίριο των πρώην ψυγείων της «Αγρέξ». Η μεγάλη και σημαντική αυτή συλλογή παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, καθώς ο χώρος δεν είναι ανοιχτός.

Το ΚΚΕ διαχρονικά κάνει προσπάθεια με στόχο την την προβολή και ανάδειξη του σημαντικού έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη. Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή και την τραγική κατάσταση του Μουσείου, αναδεικνύουν με διάφορους τρόπους ότι, το σπουδαίο έργο του καλλιτέχνη αυτού, βρίσκεται σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο, που συνυπάρχει με το αμαξοστάσιο της ΔΕΥΑΤ και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του (σωλήνες κ.λπ.), μέσα σε μουχλιασμένους τοίχους και σαπισμένες από τη σκουριά πόρτες. Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι του έργου δεν εκτίθεται και παραμένει στα συρτάρια λόγω του ότι δεν χωράει στις αίθουσες.

Έτσι διεκδικούμε από το κράτος την καλύτερη ανάδειξη του έργου, τόσο με μέτρα συντήρησης καθώς και βελτίωσης του χώρου φύλαξης και έκθεσης του έργου με τα κατάλληλα υποστηρικτικά τεχνικά μέσα, ώστε πραγματικά να γίνει κτήμα του λαού.

Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 18.00 καθώς πριν την εκδήλωση θα προηγηθεί ξενάγηση στο έργο του Δ. Κατσικογιάννη.

Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia