Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων στη Λιθουανία.

Πραγματοποιήθηκε στο Vilnius της Λιθουανίας η 3η συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο “M.E.D.E. – Museum Education in a Digital Era (Η Μουσειακή Εκπαίδευση στη Ψηφιακή Εποχή)”. Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας από τις 6 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2019 για να συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή που διοργανώθηκε από το λιθουανικό σχολείο “Vilniaus savivaldybes Grigiskiu gimnazija”.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα M.E.D.E. υλοποιείται τη διετία 2018-2020 και συμμετέχουν σε αυτό μαθητές και εκπαιδευτικοί από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ουγγαρία). Συντονιστικό σχολείο είναι το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η πολιτιστική συνείδηση των μαθητών μέσα από τη μουσειακή εκπαίδευση και να στηριχθεί με καινοτόμες πρακτικές στην ψηφιακή εποχή. 

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο κτιριακό συγκρότημα του λιθουανικού σχολείου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους εργαστηριακούς χώρους, τις αίθουσες, τη βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, το εστιατόριο, την αίθουσα εκδηλώσεων και να έρθουν σε επαφή με τη σχολική πραγματικότητα στη Λιθουανία. Οι μαθητές του λιθουανικού σχολείου είχαν ετοιμάσει μια πολύ όμορφη εκδήλωση υποδοχής στην αίθουσα εκδηλώσεων με χορό και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, έκθεση με παλιές φωτογραφίες από την εκπαίδευση στη χώρα τους και ευρωπαϊκό γεύμα με γεύσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Επίσης, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις δραστηριότητες που έπρεπε να έχουν να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος και συγκεκριμένα τις μουσειακές γωνιές με θέμα την ιστορία της εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν σε κάθε σχολείο, την αναβίωση παλιών φωτογραφιών και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του Βίλνιους και περίπατος στην παλιά πόλη όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Καθεδρικό Ναό, το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και άλλα αξιοθέατα.

Τη δεύτερη ημέρα, μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν την πόλη Siauliai της Λιθουανίας, όπου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιστορίας στο μουσείο “Angels Museum” σχετικά με την περίοδο καταστολής του τύπου και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης στη Λιθουανία. Μετά το μεσημεριανό γεύμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον εντυπωσιακό Λόφο των Σταυρών.

Την τρίτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στο χώρο του σχολείου για την υλοποίηση του επόμενου σημαντικού έργου του προγράμματος, του ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιέχει ψηφιακά εκθέματα από όλες τις χώρες σχετικά με την ιστορία της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι καθηγητές μετακινήθηκαν στο Τrakai, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη χρήση της εφαρμογής Actionbound μέσα στο παλιό κάστρο του Τρακάι. Επίσης, επισκέφθηκαν ένα εργαστήριο παραγωγής σοκολάτας και μουσείο γλυπτών σοκολάτας, όπου διασκέδασαν υλοποιώντας δικές τους σοκολατένιες δημιουργίες.

Την τέταρτη ημέρα, οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, το Kaunas. Εκεί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης της Λιθουανίας, ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, με πλήθος εκθεμάτων, πληροφοριών για την εκπαίδευση από διάφορες ιστορικές περιόδους (όπως ανεξαρτησίας, δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σοβιετικής περιόδου κλπ) και διαδραστικών εργαλείων, που ενισχύουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την εξερεύνηση. Στη συνέχεια, ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στην όμορφη παλιά πόλη του Κάουνας.

Την πέμπτη ημέρα, οι μαθητές μελέτησαν τη μουσειακή γωνιά που έχει δημιουργηθεί στο λιθουανικό σχολείο και συμμετείχαν σε εργαστήρι (workshop) με καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η συνάντηση για τους καθηγητές ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τόσο για τις μελλοντικές κινητικότητες μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και υποχρεώσεων των εταίρων. 

Στη συνάντηση αυτή το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εκπροσώπησαν οι μαθητές Αφροδίτη Βράντζα, Έκτορας Κουκούσης και οι εκπαιδευτικοί Παυσανίας Νταράλας και Ευάγγελος Αβδελίδης.

2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia