Οικογένεια Μπαρούτα. Λαϊκοί οργανοπαίχτες των Τρικάλων

Η Τσιασιώτη Γεωργία στα πλαίσια απόκτησης πτυχίου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Άρτας (νυν Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Στόχος της έρευνας ήταν η ανακάλυψη των δικτύων της οικογένειας Μπαρούτα, του κοινωνικού περιβάλλοντος της οικογένειας και των καινοτομιών που έφεραν οι <<Μπαρουτέοι>> στο χωριό Δενδροχώρι Τρικάλων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ;

Οι ρίζες της οικογένειας Μπαρούτα εντοπίζονται (Μικρό) Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, ενώ στην συνέχεια ως μόνιμος τόπος κατοικίας τους ορίζεται το Δενδροχώρι. Είναι μια πατριαρχική οικογένεια, η οποία ανήκει στην λαϊκή και αγροτική τάξη της υπαίθρου.

Η οικογένεια αποτελείται από τα εξής μέλη:

Πατέρας της οικογένειας ήταν ο Γιώργος Μπαρούτας (1903-1970) και σύζυγος του η Βασιλική Γούτσιου-Μπαρούτα (1905-1962). Απέκτησαν τέσσερα παιδιά την Ευθυμία Μπαρούτα-Λαβίδα (1934-2019), τον Ηρακλή Μπαρούτα (1936-2011), τον Χρήστο Μπαρούτα (1939-2009) και τον Δημήτρη Μπαρούτα (1945-2011).

Κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες τους ήταν η σιδηρουργία και η μουσική οργανοπαιξία. Ο Γιώργος και ο Ηρακλής Μπαρούτας έπαιζαν βιολί, ένω ο Χρήστος και ο Δημήτρης έπαιζαν κλαρίνο.

Τέλος με σημαντικό εργαλείο την έρευνα του Τρικαλινού Μουσικού Π. Ζήση <<Οι Λαϊκοί Μουσικοί της περιοχής των Τρικάλων>>, την επιτόπια έρευνα και τις προφορικές μαρτυρίες ανακαλύπτονται οι ρίζες της οικογένειας, τα οργανοπαικτικά δίκτυα τόσο της οικογένειας, όσο και γενικότερα των Τρικάλων· καθώς και το κοινωνικό-οργανοπαικτικό αξιακό σύστημα που επικρατεί κατα καιρούς. Παράλληλα ερευνώνται οι επιρροές που δέχθηκε η οικογένεια Μπαρούτα, ο ρόλος της οικογένειας, καθώς και τις επιρροές – καινοτομίες που φέρνει στην κοινότητα του Δενδροχωρίου Τρικάλων, τα επίπεδα εξέλιξης και τα υφολογικά χαρακτηριστικά  της οικογένειας μέσα στον χρόνο.

Βιογραφική Αναφορά Στην Τσιασιώτη Γεωργία

H Μουσικολόγος Τσιασιώτη Γεωργία είναι απόφοιτη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα (σημερινό Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με ειδίκευση στο ακορντεόν. Πραγματοποίησε την Πρακτική της Άσκηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση, στον τομέα του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού και της Παραγωγής των εκδηλώσεων. Η Παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της είχε ως τίτλο: “Οικογένεια Μπαρούτα Λαϊκοί Οργανοπαίκτες των Τρικάλων” και πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα (2010-2019). Επίσης φοιτά στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Τρικάλων (2018-2020).

Έχει εμπειρία στην διοργάνωση εκδηλώσεων απο την συμμετοχή της στην προετοιμασία και διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ του Συλλόγου του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ) «Art Festival–Πολιτιστική Παρεμβολή» για πέντε έτη (2012-2016). Ειδικά στο «8ο Art Festival –Πολιτιστική Παρεμβολή» (2016) ήταν συντονίστρια όλων των ομάδων του Festival και υπεύθυνη επικοινωνίας. Επίσης σημαντική ήταν η συμμετοχή της στην οργανωτική επιτροπή των επιστημονικών ημερίδων του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΛΠΜ) (2013-2016).

Η εμπειρία της στην διδασκαλία προκύπτει: 1. απο την οργάνωση και την διδασκαλία εθελοντικού προγράμματος Μουσικοκινητικής Αγωγής και Μουσικού Παραμυθιού, στην Μουσική Σχολή της Χρυσάνθης Τσέργα (2016), 2. απο την δημιουργία δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικοκινιτικής αγωγής (2017) 3. απο την διδασκαλία στο Ιδιωτικό ΚΔΑΠ “Δημιουργικό Στέκι” Φαρκαδόνας (2019-2020).

Πηγή: trikalaculture.gr

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia