Οι Νέοι της Πηγής γράφουν ιστορία φωτίζοντας Μνήμες της …Μεγάλης Πουλιάνης (ΦΩΤΟ & Βίντεο)

Άκρως επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας «Μεγάλης Πουλιάνης Μνήμες», που διοργάνωσε χθες, ο Σύλλογος Νέων Πηγής Τρικάλων στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης. Αρκετός κόσμος στήριξε την προσπάθεια των νέων της Πηγής, η οποία άφησε θετικό πρόσημο καθώς για πρώτη φορά η ιστορία και λαογραφία μιας Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Πύλης αναδείχτηκε στο πλαίσιο Ημερίδας.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε επίσης για το γνωστό αρχοντικό της Πηγής, το κονάκι του Δερβέναγα η ιστορία του οποίου προβλήθηκε αναλυτικά από την εισήγηση του Ιστορικού και προέδρου της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας κ. Νικόλαο Ρήγα.

Το κοινό καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων κ. Κωνσταντίνος Τσαντίλας, τονίζοντας πως «η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην ιστορία και τη λαογραφία της Πηγής και αποτελεί μια προσπάθεια να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας

Μια ιδιαίτερη ομιλία με έντονο το τοπικό και λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Τζιμούρτος, ο οποίος ανάλυσε την ενδυματολογική πορεία της παραδοσιακής φορεσιάς της Πηγής.

Εισηγητές της ημερίδας με άκρως ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένες ομιλίες υπήρξαν επίσης ο κ. Σπανός Κωνσταντίνος, γνωστός για την προσφορά του στη θεσσαλική ιστορία, εκδότης του θεσσαλικού ημερολογίου, η κα Ανδριανή Διαγουμά από την Υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Απόστολος Φιρφιρής.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της ημερίδας με έντονη συγκινησιακή φόρτιση υπήρξε και η βράβευση του κ. Λιάκου Αθανάσιου, 94 ετών σήμερα ο οποίος υπηρέτησε στην τοπική Κοινότητα Πηγής ως γραμματέας για 35 ολόκληρα χρόνια προσφέροντας τα μέγιστα στο χωριό μας.

Σύντομη, αλλά μεστή αναφορά στο πλούσιο έργο του Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων έκανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Βούλα Καραΐσκου.

Την ημερίδα παρουσίασε η γνωστή Συγγραφέας – Δημοσιογράφος Έρη Μαυρογιάννη, που έλκει την καταγωγή της από την Πηγή του Δήμου Πύλης.

Tην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγής κ. Χρήστος Μαυρογιάννης:

Δείτε φωτογραφίες από την αξιόλογη ημερίδα των Νέων της Πηγής, που ενθουσίασε το παλυάριθμο κοινό και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων:

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia