Ομιλία του Αρ.Κερασοβίτη στο 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Με έντονο τρικαλινό άρωμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας στο πολιτιστικό κέντρο Γέρακα το Σάββατο 09 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου.Φίλοι του Επίκουρου από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης Κολοτές Κερασοβίτης,αντάμωσαν στον τόπο καταγωγής του Έλληνα φιλοσόφου,που αντιστοιχεί με τον αρχαίο Γαργηττό.

Η ομιλία του κ. Αριστοτέλη κυμάνθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είχε να κάνει με την εχθρότητα που διαχρονικά αντιμετωπίζονται οι επικούρειοι λόγω της παρέκκλισης στον τρόπο σκέψης και τρόπος ζωής από τις καθιστικυίες αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Συνέπεια αυτής της παρέκκλισης ήταν η θέσπιση στην αρχαιότητα από συντηρητικές και ολιγαρχικές κοινωνίες-πόλεις, κατάπτυστων νόμων όπως αυτός της Λύκτου, αρχαίας δωρικής πόλης στα σύνορα του νομού Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη, με την οποία όπως μαρτυρεί ο Ρωμαίος ιστορικός του 2ο μ.χ αιώνα Κλαύδιος Αιλιανός, επιβάλλονταν στους επικούρειους βασανιστήρια που μας θυμίζουν την εποχή του Μεσαίωνα.

Στο δεύτερο προχώρησε σε διαχωρισμό της έννοιας του πολίτη και του ατόμου επισημαίνοντας τις διαφορές με το παράδειγμα της Ελβετίας, και αναφέρθηκε στην πολιτική-κοινωνική στάση που σύμφωνα με τη δική του άποψη είναι πρέπον να διέπει τους σημερινούς επικούρειους. Το τελικό συμπέρασμα του ήταν ότι όλες οι ιδέες μετατρέπονται σε αξίες μόνο όταν εφαρμόζονται σε πραγματικές συνθήκες, διαφορετικά παραμένουν απλές ιδέες χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia