“ Ουκρανικός  Πόλεμος”: Μία βιβλιοπαρουσίαση – έπαινος του “ Πολιτικού Πολιτισμού”

         Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων Τσιτσάνη παρουσιάστηκε το βιβλίο του φιλολόγου-συγγραφέα Ηλία Γιαννακόπουλου “Ουκρανικός Πόλεμος”(Εκδόσεις Γραφή).

        Το βιβλίο παρουσίασαν οι πρώην βουλευτές Τρικάλων: 1.Ηλίας Βλαχογιάννης, 2.Χρήστος Μαγκούφης και 3.Χρήστος Σιμορέλης. Την όλη εκδήλωση-παρουσίασε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μάμαλης.

        Την παρουσίαση παρακολούθησαν αρκετοί τρικαλινοί αφού η επικαιρότητα του θέματος ,η ταυτότητα των ομιλητών και του συντονιστή και κατεξοχήν το έργο και το βιβλίο του συντοπίτη φιλολόγου-συγγραφέα Ηλία Γιαννακόπουλου αποτέλεσαν το αναγκαίο κίνητρο για την προσέλευση στην αίθουσα Τσιτσάνη που τελικά αποδείχτηκε μικρή για μία τέτοια βιβλιοπαρουσίαση.

        Το “μέγα πλήθος” και το “μέγα πάθος”-παλιό δημοσιογραφικό τσιτάτο για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις-στην παρουσίαση του βιβλίου “Ουκρανικός Πόλεμος” έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην όλη εκδήλωση αφού αναδείχτηκαν οι βασικές συντεταγμένες του ουκρανικού πολέμου.

         Οι ομιλητές με στέρεα επιχειρήματα και ευθύβολο λόγο ανέλυσαν επαρκώς τα επί μέρους κείμενα του βιβλίου καταγράφοντας τα αίτια του πολέμου, την φύση του ανθρώπου, την ” παγίδα του Θουκυδίδη”, τις συνέπειες του πολέμου, το “επιχείρημα της ολισθηρής πλαγιάς”, το άδηλο του πολέμου, τις προτάσεις τερματισμού του πολέμου και την θέση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο. Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ο αντισυμβατικός τρόπος προσέγγισης του πολέμου από τον συγγραφέα και η φιλοσοφική ερμηνεία του.

         Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο συγγραφέας Ηλίας Γιαννακόπουλος αναπτύσσοντας την Τέχνη και την Τεχνική συγγραφής του βιβλίου του αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και κάποιες αφανείς πτυχές του πολέμου, όπως την ανικανότητα της Δύσης και των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας) να προλάβουν ή να τερματίσουν τον πόλεμο .Ειδικότερα ο συγγραφέας τόνισε πως η Δύση και οι Ηγέτες της λειτούργησαν ως “υπνοβάτες” στο θέμα του Ουκρανικού Πολέμου θυμίζοντας την ανάλογη στάση στις παραμονές του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

      Τόσο οι αναλύσεις των ομιλητών όσο και η εισήγηση του συγγραφέα προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού που διατύπωσε πληθώρα ερωτήσεων που άλλοτε συμπλήρωναν τις αναλύσεις των ομιλητών και τις θέσεις του συγγραφέα, άλλοτε ζητούσαν διευκρινίσεις κι άλλοτε κατέγραψαν μία διαφωνία ή άλλη οπτική γωνία προσέγγισης του Ουκρανικού πολέμου.

          Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον συγγραφέα σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με την φιλοσοφική διάσταση του πολέμου, όπως: Το ”πόλεμος πατήρ πάντων.. “ του Ηράκλειτου, το “Επιχείρημα της Ολισθηρής Πλαγιάς”, η διάψευση της θεωρίας του Χάντιγκτον  “Σύγκρουση Πολιτισμών” και φυσικά η γνωστή “ Παγίδα του Θουκυδίδη”.

       Μέσα σε κλίμα γλωσσικής ευπρέπειας και διαλεκτικής θεώρησης των γεγονότων αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος που ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός “Πολιτικού Πολιτισμού” σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας και ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.

       Έτσι μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου “Ουκρανικός Πόλεμος” τα Τρίκαλα δεν δικαίωσαν μόνον τον χαρακτηρισμό τους ως έξυπνης πόλης αλλά και ως πόλης του πολιτικού πολιτισμού. Όλοι κατανόησαν πως οι διαφορετικές απόψεις για ένα ζέον θέμα δεν λειτουργούν διχαστικά ή διαλυτικά αλλά συνιστούν την αναγκαία προϋπόθεση για την σύνθεση και την ενότητα σύμφωνα και με την βασική θεωρία του Ηράκλειτου, την γνωστή “Παλίντονο  Αρμονία”( Η εκ των αντιθέτων αρμονία).

        Σημειωτέον πως υποβλήθηκαν σχετικές ερωτήσεις από το κοινό για το εάν η όλη εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης βοήθησε στην ανθοφορία του πολιτικού πολιτισμού μας από την συνύπαρξη πρώην βουλευτών από διαφορετικά κόμματα.

        Γενικότερα η βιβλιοπαρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου Oυκρανικός Πόλεμος” αποτέλεσε όχι μόνον εκδοτικό γεγονός (Εκδόσεις Γραφή) για την πόλη μας αλλά και μία αφετηρία-πρόκληση για παρόμοιες εκδηλώσεις-παρουσιάσεις  για θέματα που βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των πολιτών και ταυτόχρονα επωάζουν την αγωνία και τον φόβο τους για το μέλλον της χώρας αλλά και του κόσμου.

     Χωρίς ίχνος υπερβολής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς της πόλης των Τρικάλων αφού για πρώτη φορά διεξήχθη μία τέτοια ανοιχτή συζήτηση για τον “Ουκρανικό Πόλεμο”.

                                                                    Ο  «Aιμύλιος»

                     Τρίκαλα,2 Νοεμβρίου 2022

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia