Σύλλογος Νέων Πηγής: «Οι αυγόκλουρες και το χριστόψωμο των καραγκούνηδων»

Σύμφωνα με τη γαστρονομική παράδοση των καραγκούνηδων και του χωριού μας (Πηγή) το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων ξεκινάει μια αυστηρή σειρά εδεσμάτων και φαγητών, από την παραμονή των Χριστουγέννων και λήγει την παραμονή των φώτων.
Παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν και οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις αυγόκλουρες και το χριστόψωμο.


Οι αυγόκλουρες είναι ζυμωμένα ψωμάκια με ένα αυγό στο κέντρο τους και στολισμένο με σταυρό από το ίδιο ζυμάρι, συμβολίζει τη Παναγία με το μικρό Χριστό στην αγκαλιά της.
Τις τρώγανε αρκετά νωρίς μετά από την εκκλησία και ήταν συνήθως η πρώτη αρτίσιμη τροφή που βάζανε στο στόμα τους μετά τη νηστεία
Το χριστόψωμο δεν ήταν άλλο από μια κουλούρα ψωμιού στολισμένη με διάφορα σχέδια από ζυμάρι και ένα σταυρό με τέσσερα καρύδια συνήθως στις άκρες του. Έπεται και συνέχεια…..

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia