Το τρενάκι του Πηλίου

Το Πήλιο επισκέφτηκε για μια ακόμη φορά η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας με σκοπό να βιώσει την εμπειρία του θρυλικού Μουτζούρη και να περπατήσει στο μονοπάτι που ενώνει τις Μηλιές με τα Καλά Νερά.

Η κακοκαιρία “ΕVA” όμως μας περιόρισε στην μετακίνηση με το τρενάκι -που αποδείχθηκε μια υπέροχη εμπειρία -και να ακυρωθεί η πεζοπορία.

Με αγωνία για τον καιρό φθάσαμε 38 άτομα στα Άνω Λεχώνια όπου στις 10:00 ακριβώς ξεκίνησε το τρενάκι τον ανηφορικό του δρόμο. Η ιστορική διαδρομή μετράει πάνω από 110 χρόνια ζωής. Το τρενάκι κυλάει σε μία από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου πλάτους 60 εκατοστών.

Το τοπίο είναι εκπληκτικό με θέα τον Παγασητικό. Το πέρασμα γίνεται ανάμεσα από πυκνή βλάστηση από ελιές, πλατάνια, κουμαριές και πολλά άλλα…

Στο πέρασμα πάνω από τις γέφυρες Καλόρεμα που είναι λίθινη πεντάτοξη και τη μεταλλική του Ταξιάρχη σου κόβεται η ανάσα. Η δεύτερη έχει κατασκευαστεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Εβαριστο Ντε Κίρικο πατέρα του διάσημου καλλιτέχνη Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Η συνολική  διαδρομή έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 90 λεπτά με μια μικρή στάση στη Άνω Γατζέα.

Στο τέλος της οι επιβάτες με τις οδηγίες του μηχανοδηγού γυρίζουν σπρώχνοντας την μηχανή να αλλάξει κατεύθυνση για την επιστροφή, κάτι που όλοι το κάνουν με ευχαρίστηση και ειδικά τα παιδιά το παρακολουθούν με ενθουσιασμό!

Στις Μηλιές επισκεφτηκαμε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με την ιδιαίτερη ακουστική λόγω των αναποδογυρισμένων πιθαριών στους τρούλους καθώς και για την παράσταση του ζωδιακού κύκλου που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία.

Στο κοιμητήριο αναπαύονται οι δάσκαλοι του γένους Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντινίδης και Δανιήλ Φιλιππίδης.

Η παραμονή στο χωριό τελείωσε και στις 15:00 πήραμε το δρόμο της επιστροφής ικανοποιημένοι που τελικά ο καιρός μας επέτρεψε να χαρούμε την ημέρα!

Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia