Λώρεν Κασσοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε… τους αγρότες

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τους αγρότες ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων και κυρίως ενόψει των εκλογών. Επειδή όμως επισκέφτηκε φιλικούς προορισμούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι ότι δεν αντιλήφθηκε την απόγνωση των γεωργών και κτηνοτρόφων και τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο παραγωγικός κόσμος της χώρας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ  πριν το 2015 χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους, σπέρνοντας μίσος και διχασμό για να ανέλθει στη εξουσία. Ως κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική διαιρώντας και διχάζοντας τον ελληνικό λαό για να διατηρήσει την καρέκλα της εξουσίας. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ούτε καν τα αντιλήφθηκε.

Ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει θετικό έργο αλλά επιδείνωσε την ήδη προβληματική κατάσταση στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Μέχρι το 2014 ο αγροτικός κόσμος προστατεύτηκε από την λαίλαπα των μνημονίων γιατί το ΠΑΣΟΚ που πάντα ήταν κοντά στους αγρότες,  στήριξε την πολιτική του θέση απέναντι στη τρόικα, ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός ήταν οι πυλώνες πάνω στους οποίους η χώρα μπορούσε να στηρίξει την αναπτυξιακή της προοπτική και να ξεπεράσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.

Γιατί μόνο με Ανάπτυξη θα  ανακάμψει η οικονομία και θα σταθούν στα πόδια τους οι πολίτες αφήνοντας πίσω την κρίση.

Τα επιδόματα που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική θεραπείας της κρίσης χωρίς καν να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής, απλά αποτελούν μια ακόμη μέθοδο διατήρησης τους στην καρέκλα της εξουσίας.

Πως επιδείνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 την θέση του αγροτικού κόσμου πλήττοντας συγχρόνως την δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

 • Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων συμπεριλαμβανομένου των αγροτικών ενισχύσεων με συντελεστή 22% έως 45%. Μέχρι τότε ίσχυε συντελεστής 13%   και φορολόγηση των ενισχύσεων για ποσά άνω των 20000,00 ευρώ. Εξομοίωση τους με τις άλλες επιχειρήσεις αυξάνοντας την προκαταβολή φόρου στο 100%
 • Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 24% και για τους συντελεστές παραγωγής. Ευτυχώς τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε στα εφόδια και στις ζωοτροφές αλλά είχε γίνει μεγάλη ζημιά καταχρεώνοντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
 • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο από αυτής του ΟΓΑ με το Νόμο Κατρούγκαλου και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.
 • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
 • Τεράστια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης Πετρελαίου και κατάργηση της επιστροφής του στους αγρότες
 • Ειδικό φόρο στο κρασί
 • Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται να αφαιρέσουν αγροτική γη.
 • Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί από πολλούς παραγωγούς, και μειώνει σημαντικά από όλους,  την εξισωτική αποζημίωση η οποία αποτελούσε ένα μέτρο εξισορρόπησης  του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση σε ορεινές περιοχές.
 • Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
 • Ψήφιση του Ν4386/2016 για του αγροτικούς συνεταιρισμούς με στόχο την χειραγώγηση των αγροτικών οργανώσεων.
 • Τα σημαντικότερο, με ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις -και την γενικότερη αντιεπιχειρηματική πολιτική- η ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται στην καταστροφή. Οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος έχουν κατρακυλήσει.

Με αυτά τα μέτρα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, χωρίς υπερβολή οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οδηγούνται σε υπερχρέωση και κλείσιμο, οπότε ας μην ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνους για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν επεξεργάστηκαν κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση  και οι υπουργοί της που δεν άρθρωσαν  λέξη στις αντιαναπτυξιακές λογικές των δανειστών για να εξασφαλίσουν τον τίτλο το «καλύτερου παιδιού» Οπότε τώρα είναι αργά για ενδιαφέρον και συμπόνια  κ. Τελιγιορίδου και κκ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Λώρεν Κασσοπούλου μέλος της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia