ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ … !


Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D., Πολιτευτής Τρικάλων

    Εάν ανατρέξει κάποιος στην Αρχαία Ελλάδα, θα διαπιστώσει το πόσο φιλοσοφημένος Λαός ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και πόσο αξιοθαύμαστοι ήταν οι φιλόσοφοι, οι ιστορικοί, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες, οι μηχανικοί και οι ρήτορες.

    Ένας απ’ αυτούς τους ανεπανάληπτους ανθρώπους ήταν και ο Ηράκλειτο ο Εφέσιος, που έζησε τον 6ο με 5ο αιώνα (544-484) π.Χ. και που ήταν γόνος αριστοκρατικής και πολιτικής οικογένειας.

    Πίστευε στην ύπαρξη των αντίθετων εννοιών με το απόφθεγμα του «τα ψυχρά θερμαίνονται, τα θερμά ψύχονται, τα υγρά ξηραίνονται, τα ξηρά υγραίνονται».

Ως προς την κοσμολογία έλεγε «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν» ή όπως σήμερα ο κόσμος γνωρίζει «τα πάντα ρει και ουδέν μένει».

    Εάν σήμερα πάρουμε το παραπάνω απόφθεγμα και το δούμε με το μάτι της πολιτικής, της κοινωνικής, της οικονομικής και της ιδρύσεως ή εξαφανίσεως κρατών, λαών, πολιτισμών και ιστορίας, θα αντιληφθούμε πραγματικά, πως όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει σταθερό.

    Μεγάλο παράδειγμα η «Συριακή Ρουλέτα», που παίζεται εδώ και χρόνο στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και στο Ανατολικό μέρος της Μεσογειακής λεκάνης.

Δεν μένει παρά μικρή αμφιβολία ότι η αστάθεια πλανάται ως … Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, που μένουν σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο και που δημιούργησαν την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Ο εκρηκτικός … έρωτας του Τραμπ και του Ερντογάν που διχάζει ακόμη και την Αμερικανική κοινωνία, ανοίγει τους «Ασκούς του Αιόλου» σε όλη την περιοχή.

Ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μέχρι χθες έλεγε για τον σουλτάνο της Τουρκίας «μην είσαι ανόητος και η Ιστορία θα σε καταγράψει σαν εγκληματία και σαν … Διάβολο», έγινε ξαφνικά μοχλός ανατροπής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι πρόδωσε τους Κούρδους αγωνιστές και φίλους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του ISIS και επέτρεψε να γίνει η σφαγή αμάχων στο Βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου κατοικούν οι Κούρδοι.

Για να φυλάξει τα νώτα του ο σουλτάνος εισέβαλε σε ξένο κράτος, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση του αμφιλεγόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Το δόρυ, του στρατού εισβολής της Τουρκίας, αποτελείτο από μισθοφόρους και παλαιούς τζιχαντιστές.

Αποκαλύφθηκε πλέον περίτρανα, πως ο Αρχιτρομοκράτης Ερντογάν είχε άμεση σχέση με τους τρομοκράτες του ISIS, με ανθρωπόμορφα κτήνη, που λέγονταν τζιχαντιστές.

Σήμερα, πλέον, οι τζιχαντιστές κατακλύζουν την Ευρώπη και η όρεξη του σουλτάνου … άνοιξε, ύστερα από την διαπραγμάτευση Αμερικανών και Τούρκων.

Κανένας τους δεν υπολόγισε ούτε το κράτος της Συρίας, ούτε τους υπερήφανους αγωνιστές των Κούρδων.

Τα καμώματα του Τραμπ πλήγωσαν θανάσιμα το γόητρο και την αξιοπρέπεια των Αμερικανών και δημιούργησαν μια ζώνη ασφαλείας, που ήθελε ο Ερντογάν με μήκος 140 χιλιόμετρα και βάθος 30 χιλιόμετρα.

Οι εξελίξεις στην Συρία και γενικά στην Μέση Ανατολή εξαφανίζουν λαούς, δίνουν μεγαλύτερο χώρο σε μεγάλες δυνάμεις και ανοίγουν την όρεξη σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη στα δικά της προβλήματα και στις χρόνιες παθογένειες και είναι ανίκανη να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην περιοχή αυτή.

Το προσφυγικό, η μεγάλη τραγωδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε εργαλείο του Τούρκου σουλτάνου, ο οποίος απειλεί καθημερινά ότι θα ανοίξει την … στρόφιγγα σε 3,5 εκατομμύρια λαθρομετανάστες και ότι θα καταστρέψει την Ευρώπη.

Ζούμε, δυστυχώς, σ’ ένα κόσμο που τα πάντα είναι ρευστά όπου δοκιμάζονται συμμαχίες και όπου ευδοκιμούν διεκδικήσεις και παράλογες απειλές.

Δυστυχώς και η Ελλάδα είναι στο μάτι του … Κυκλώνα. Η δήλωση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ναυάρχου Αποστολάκη τα λέγει όλα, «εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε θα είμαστε μόνοι».

Κανένας πλέον δεν πιστεύει ούτε στην Αμερική, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ρωσία.

Μπροστά σ’ αυτό το κύμα ανακατατάξεων η μόνη ελπίδα είναι η σημερινή κυβέρνηση και η ομόνοια των Ελλήνων, όταν η Πατρίδα κινδυνεύει.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και το αντίδοτο σ’ αυτές τις περιστάσεις είναι η ΠΡΟΝΟΙΑ.

Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καλά προετοιμασμένη για να τις αντιμετωπίσει.

Ας μην λησμονούμε πως οι κρίσεις, οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα προσφέρουν και ευκαιρίες για πολύ καλύτερες μέρες.

Το πέλαγος των προκλήσεων γίνεται και λιμάνι σωτηρίας.

Μακάρι να πορευθούμε σωστά …, έχοντας υπόψη και το απόφθεγμα του φιλοσόφου Ηρακλείτου «τα πάντα ρει και ουδέν μένει».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia