Άρθρο στον “Ελεύθερο Τύπο” του Γιώργου Βλαχογιάννη για το Μεταναστευτικό.

Του Γιώργου Η. Βλαχογιάννη

Αν. Γραμματέα Προγράμματος Νέας Δημοκρατίας

Το μεταναστευτικό πρόβλημα.

               Τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη,όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και αυξάνονται,χρόνο με το χρόνο. Τα αίτια είναι πολλά και γνωστά:

– Η διαφορά βιοτικού επιπέδου,η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής,οι διώξεις για λόγους πολιτικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς κλπ στις χώρες καταγωγής τους,η έλξη που ασκούν οι Δυτικές Δημοκρατίες,η δημογραφική έκρηξη των χωρών καταγωγής -προέλευσης κλπ.

            Η δημογραφική γήρανση της γηραιάς Ηπείρου και των Δυτικών χωρών γενικότερα, αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα ασφαλιστικά τους συστήματα ,τα οποία έχουν ανάγκη νέων ασφαλισμένων για να επιβιώσουν.

            Και ενώ οι χώρες που βρίσκονται μακράν των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης,έχουν την “πολυτέλεια” επιλογής εργατικού- επιστημονικού δυναμικού ,οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Ισπανία), δέχονται ασφυκτική μεταναστευτική πίεση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους. Το πρόβλημα επιτείνεται, λόγω της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τη γειτονική μας Τουρκία.

            Είναι γνωστή η απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο, με την προτροπή -ενθάρρυνση της Τουρκίας,κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε, χάρις στην αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

            Η Ελλάδα το ίδιο αποφασιστικά προστατεύει και τα θαλάσσια σύνορα της, -των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε ο κ. Τσίπρας…-,. Και οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στο προσωπικό των Ε.Δ,της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής,που με τη συνδρομή της FRONTEX, προσφέρουν σπουδαία υπηρεσία στην Πατρίδα.

Η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ,στην πράξη ελάχιστα βοήθησε στην επίλυση του Μεταναστευτικού προβλήματος. Με διάφορα προσχήματα αρνείται να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και δεν δέχεται πίσω στο έδαφος της μετανάστες , πού δεν δικαιούνται προστασίας βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου της Νέας Υόρκης,για το καθεστώς των Προσφύγων . Όπως και η κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μετανάστευση, αποτελεί γράμμα κενό.

            Οι πλούσιες χώρες του Βορρά αρνούνται να μοιραστούν βάρη που σηκώνουν οι πρώτες χώρες υποδοχής. Αρκούνται σε μερική χρηματοδότηση, λίγα καλά λόγια και πολλή κριτική ,ενίοτε σκληρή και πέρα ως πέρα άδικη για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

            Οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώνουν βάρη που δεν τους αναλογούν , ενώ φιλοξενούν χιλιάδες μετανάστες ,που είχαν προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες του βορρά …

            Η γείτονα Τουρκία κατηγορεί με δριμύτητα την Ελλάδα σε όλα τα fora ότι εφαρμόζει καθεστώς αποτροπής εισόδου μεταναστών στο έδαφος της με την μέθοδο pushback , αποσιωπώντας ότι όλοι αυτοί έρχονται από τα δικά της παράλια και εδάφη, με τη συνοδεία μάλιστα πολλές φορές σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

            Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ένοιωσε την προσφυγιά στο πετσί της. Για αυτό και ο Ελληνικός λαός έδειξε και δείχνει την ευαισθησία του ,στους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους. Εφαρμόζει διασταλτικά, με βάση και την αρχή της επιεικείας, τις διατάξεις για το Πολιτικό Άσυλο , έτσι ώστε να καλυφθούν και περιπτώσεις που αρχές άλλων χωρών δεν θα κάλυπταν και δεν θα θεωρούσαν τους αιτούντες πολιτικούς πρόσφυγες.

            H  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε και δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προστασία και διαχείριση των Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Έτσι, πέτυχε την  εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας ενός ολοκληρωμένου σχέδιου προστασίας των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με την κατάργηση της πρακτικής της προστατευτικής φύλαξης (κράτησης) και την ανάπτυξη του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης. Στις αρχές του Φεβρουαρίου 2020 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην χώρα μας ήταν 5424. Σήμερα, ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα είναι 2095. Τον Νοέμβριο του 2019 διέμεναν 1746 Ασυνόδευτα Ανήλικα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα σύνορα, ενώ στις 01.05.2022 ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ΚΥΤ ήταν 79.  Μέχρι και σήμερα 1179 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν επιτυχώς μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ παραλλήα έχει συσταθεί Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων από τον 02.2020.

            Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων ,που είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.

            Έδωσε τέλος στο αίσχος της Μόριας ,που αποτελούσε όνειδος για τη χώρα μας και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.. Αποσυμφόρησε τα νησιά μας, ιδιαίτερα του Βορείου Αιγαίου που έφεραν δυσανάλογα μεγάλο βάρος,κάτι που οι τοπικές κοινωνίες το αναγνωρίζουν.

Τερμάτισε την λειτουργία επτά Δομών Φιλοξενίας:

               Γρεβενών, Λουτρών Νέας Απολλωνίας, Σκαραμαγκά, Λαυρίου, Δολιανών, Κάτω Μηλιάς, Καρά Τεπέ. Τερμάτισε την λειτουργία εξήντα Δομών Φιλοξενία που λειτουργούσαν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μείωσε τον φιλοξενούμενο πληθυσμό από 64.756 στις 31.12.2020 σε 31.971 στις 19.01.2022. Προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας τριών κλειστών ελεγχόμενων Δομών στην Λέρο, Κω και Σάμο. Επιταχύνανε τις διαδικασίες ασύλου, απελάσεων και επιστροφών(από το 2019 έως 2021 έχουν γίνει 33.559-αναγκαστικές & οικειοθελείς- μετεγκαταστάσεις).

            Επέκτεινε τον φράχτη στον Έβρο, προμηθεύτηκε νέα περιπολικά σκάφη για την Ακτοφυλακή, ενίσχυσε τις Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ με προσωπικό και μέσα, ενώ προέβη στην πρόσληψη  1680 συνοριοφυλάκων, οι 400 εκ των οποίων υπηρετούν στον Έβρο.

            Σ’ όλα αυτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν βρίσκει κάτι θετικό. Όλο μίζερη κριτική και ακτιβιστική πολιτική.. Παίρνει και κάνει σημαία της τις ανυπόστατες και αστήρικτες καταγγελίες μεμονωμένων ΜΚΟ, τις οποίες όλως τυχαίως κάνει σημαία της και η Τουρκία. Και όλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι εφαρμόζει πρακτικές επαναπροωθήσεων μεταναστών προς τα Τουρκικά παράλια, αποσιωπώντας από που οργανώνονται, από που ξεκινούν και ποιός τους εργαλειοποιεί.

            Η Ελλάδα με απόλυτο σεβασμό στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, χερσαία και θαλάσσια,όπως έχει υποχρέωση από τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας και τις Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων, αποτελεί μια παρένθεση , που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως παρένθεση φαίνεται θα αποτελέσει και η Κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα μια κακή παρένθεση ,που μόνοι αυτοί έβλεπαν τους μετανάστες να λιάζονται στην …. Ομόνοια και μετά…εξαφανίζονταν!!!!

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia