Ένας ελκυστικός Δήμος…

Γράφει ο πρώην αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ.Χρυσόστομος Κυρίτσης

Μελετώντας τα προεκλογικά λόγια του νυν Δημάρχου στην εκλογική αναμέτρηση του 2014, στάθηκα ιδιαίτερα σε μια φράση. Πρέπει, έλεγε τότε, να κάνουμε έναν Δήμο πιο ανοιχτό και περισσότερο ελκυστικό. Τι να σήμαινε άραγε αυτό; Κατά πόσο θα επηρέαζε η έκφραση αυτή την πορεία του Δήμου τα επόμενα χρόνια;

Ελκυστικός, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης είναι αυτός που έλκει. Κατά συνέπεια ένας τέτοιος Δήμος έλκει τουρίστες, έλκει επενδυτές μέσω της δημιουργίας ενός καλού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έλκει εταίρους με σκοπό τη συμμετοχή σε προτάσεις και έργα. Εύλογη η ερώτηση αν όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Η απάντηση είναι πως έχουν και η απόδειξη είναι τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν.

Η προσπάθεια από την αρχή ήταν μία. Να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε εμείς οι δημότες το Δήμο, την πόλη και τα χωριά. Να αγαπήσουμε τον τόπο μας και να ασχοληθούμε μ’ αυτόν και κυρίως να πείσουμε γι αυτό με τις πράξεις μας. Να κάνουμε τα Τρίκαλα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη.

Στον τομέα των οικονομικών, παραλάβαμε ένα Δήμο με χρέη κοντά στα 45εκ. ευρώ. Με θυσίες, με σκληρές ενίοτε μεθόδους, με σφιχτή οικονομία και εξορθολογισμό των δαπανών καταφέραμε να το περιορίσουμε στα 26 εκ. ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αγορά και εργολάβοι να θέλουν να δουλέψουν ξανά με το Δήμο ο οποίος εξελίσσεται πλέον σε σημαντικό παράγοντα στην οικονομία της περιοχής.

Υποβάλλαμε προτάσεις και έργα στο σύνολο των προσκλήσεων των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, του ΠΕΠ Θεσσαλίας και του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Σχεδιάσαμε, εντάξαμε, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε σχεδόν 70 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμός 78.54.474€. Δεκαεπτά (17) από αυτά με προϋπολογισμό 44.757.606 ευρώ, μετατρέπουν την πόλη σε πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον. Επιπλέον δεκαέξι (16) συνολικού προϋπολογισμού 6.101.780€ αφορούν σε παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και διευκόλυνσης της ζωής στην ύπαιθρο. Το κοινωνικό προφίλ της πόλης αλλάζει με δεκαεπτά έργα (17) και πράξεις κοινωνική πολιτικής αξίας 11.874.893€. Καταφέραμε να κάνουμε την πόλη ανοιχτή και προσβάσιμη σε κατοίκους και επισκέπτες με εννιά (9) έργα ενίσχυσης της προσβασιμότητας αξίας 4.877.000€, ενώ τέλος πετύχαμε να χαρακτηριστεί ως έξυπνη και εξωστρεφής με οκτώ (8) έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.935.195€.

Οι ευφυείς πόλεις είναι το μέλλον σε όλο τον κόσμο. Μια έξυπνη πόλη οφείλει να καινοτομεί, να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, να εξοικονομεί πόρους και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Και εμείς, πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, το κάναμε σωστά κερδίζοντας ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση. Το Smart Trikala με συστήματα πιλοτικά όπου πάνω τους στηρίζονται ήδη κρατικές πολιτικές για όλη τη χώρα, το Activage προϋπολογισμού 22.000.000€  για την Ε.Ε με 100 σπίτια αυτόνομης διαβίωσης σε ηλικιωμένους, το Λεωφορείο χωρίς οδηγό πρόγραμμα που μας έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο καθώς και το Avint που αποτελεί την επόμενη φάση του και θα υλοποιηθεί σύντομα, το Elviten με ηλεκτρικά οχήματα σε πραγματικές συνθήκες υπηρεσιών delivery, το eΚΕΠ, το 5G καθώς και μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και κατανάλωσης ενέργειας.

Ένας Δήμος άραγε είναι υπεύθυνος μόνο για το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα, τις λακκούβες και τις θέσεις παρκινγκ;  Αν αύριο το πρωί μαγικά καλύπταμε όλα αυτά θα έβρισκαν οι νέοι μας την επόμενη μέρα δουλειά; Εμείς τολμήσαμε με έντονες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ιαματική πηγή Ριζώματος, αξιοποίηση του brand name Ασκληπιός, προγράμματα γεωργίας για τη νέα γενιά και ομάδες παραγωγών, φαρμακευτικά φυτά, ψηφιακό Ασκληπιείο, Ενιαίος Φορέας Τουρισμού, Food festival, συνεργασία με τη Google, κέντρο πληροφόρησης στο κέντρο της πόλης και εκτόξευση της επισκεψιμότητας του Μύλου των Ξωτικών.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Η τοπική κοινωνία αλλάζει. Ο Δήμος μας αλλάζει. Καινοτομεί, εξυγιαίνεται, επανακτά την αξιοπιστία του, γίνεται εξωστρεφής και κερδίζει το σεβασμός σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Γίνεται δηλαδή ένας ελκυστικός Δήμος. Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Η συνέχεια θα δοθεί και στην επόμενη τετραετία με σκοπό την δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για μας, για τα παιδιά μας.    

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia